jueves, 10 de octubre de 2024

Brunzit ens presenta "De cop i volta"

"De cop i volta" és un disc amb músiques de ball folk, ple de vivències, amb aires de terra endins i aromes mediterrànies.

De cop i volta passen les coses importants o, si més no, màgiques o transcendentals. En moments instantanis hi ha canvis de pla, hi ha obertures de camins, salts dimensionals, potser salts quàntics? Això ens porta a on som ara, temps de nous paradigmes, o recuperació de paradigmes ofegats.

Brunzit consolida la formació de trio, amb Joan Naspleda (flauta travessera), Adrià Garcia (violí) i Perepau Ximenis (acordió diatònic), a la recerca d’una sonoritat renovada, reblant ritmes harmònics on dansen les melodies, optimitzant els registres de cada instrument.  L’energia i la creativitat de cada músic és compartida en els assajos, autèntics laboratoris d’idees i aportacions. A continuació els temes nous passaran pel filtre del directe on s’aniran polint abans d’arribar a l’estudi de gravació. S’incorporen percussions en alguns concerts i també en alguns temes de l'àlbum.

En el conjunt de l'àlbum hi destaquen les noves creacions del grup:

· De cop i volta, d'Adrià Garcia i que dona nom a l'àlbum. "És una borreia de tres temps, és sentir-la i moure els peus. El procés creatiu de la cançó va consistir a sintonitzar-me amb la pulsació i fraseig rítmic i un cop vaig agafar el violí va ser ell qui em va donar la melodia".

· L’entremaliada, de Joan Naspleda, tema que obre el disc. "L’entremaliada és una composició amb estructura de xampanya sorgida en la fantasia. El fraseig va acompanyant la dansa amb vocació de convidar a les entremaliadures de qui balla".

· Rimbau - La Pelosa, de Perepau Ximenis, banda sonora del vídeo promocional del Verkami. “Riambau - La Pelosa és un seguit de borreies de dos temps. La primera, inspirada en la ballada de Cap d’Any 20-21 a la Solana de Riambau (Alt Empordà). La segona, amb pocs dies de diferència, evoca un plàcid sojorn a La Pelosa, una cala salvatge del Cap de Creus".

· L’amistat, sardana-curta amb aires de contrapàs, escrita per Adrià Garcia. "Sabent que volia compondre una sardana, primer no sabia cap on enfocar la composició, però aviat vaig anar cap al joc rítmic entre 6/8, 3/4 i 2/4 en el si d'una melodia ben definida i arrelada, que és allò que em captiva d'algunes sardanes que he escoltat".

Les noves creacions combinen amb arranjaments de clàssics tradicionals: 

· El ball pla de Sant Magí, imprescindible en totes les ballades de Brunzit des dels inicis del grup.

· Jovano Jovanke, un estàndar emblemàtic de Macedònia.

· Min Wahi El-Lami, adaptació d’una melodia tradicional persa que tracten com a proposta de slow rumba.

A més, completen el disc, versions d’un parell de temes d’altres autors:

· Hellebore - Too late to sleep, del grup Naragonia.

· Per a tu Boi, de Jordi Fàbregas, reconduït per a ser cent per cent ballable com a vals de 5 temps.  

"De cop i volta" és un disc amb visió de comunitat

Les peces del disc són propostes funcionals de ball col·lectiu concebudes per a ser compartides. Tant la inspiració compositiva, de treball dels arranjaments, com la interpretació responen a un treball en equip que interpel·la directament el públic.

En el moment actual de vides globalitzades, la música i la dansa d’arrel, vives i sentides, són eines meravelloses per reconnectar-nos culturalment compartint l’alegria de viure, que és la catarsi individual i social més potent, necessària i efectiva en un món cada dia més tecnologitzat.

Concert de presentació: 12 d'octubre a Fira Mediterrània (Manresa).


Crèdits tècnics: 

Joan Naspleda, flauta travessera.

Adrià Garcia, violí.

Perepau Ximenis, acordió diatònic.

Músics col·laboradors:

Núria Camps, percussions.

Víctor Gómez, percussions a la gira "De cop i volta".

Gravació i màster del disc: “El Local – Estudi de gravació” de Vilablareix, a càrrec dels tècnics Marc Piña i Teban Sandrone. Gravació feta en dues fases: 1a fase juliol 2021, 2a fase gener 2024.

Realització i edició de vídeoclip: Eduard de Miguel (Goita! Audiovisuals). Enregistrat l'abril de 2024 a l'espai WaldenBas de la Vall d'en Bas.

Espai i escenografia del vídeoclip: Sébastien Durrer i Eugen Paulus (WaldenBas)

Disseny gràfic: Joana Terrades.

Fotografia: Alícia Port.

No hay comentarios:

Publicar un comentario