martes, 6 de octubre de 2015

Entrevistem a Les Anxovetes

Les Anxovetes som un grup d’havaneres nascut l’estiu del 2013 a Girona. Cantat íntegrament en femení, aquest grup d’havaneres està format per l’anxoveta Marta Pérez (veu aguda/mitja), l’anxoveta Montse Ferrermoner (veu aguda/mitja) i l’anxoveta Tona Gafarot (veu greu). A més, ens acompanyen el guitarrista Xicu Rovira, el contrabaixista Xevi Pasqual i el tècnic de so Salva Gallego, els seitons del grup.
  • Oferim el repertori d’havaneres clàssic i tradicional.
  • El maridem amb una bona guitarra.
  • Cantem amb frescor i sinceritat, assaborint cada tema.
  • I tot amb el seu punt de salabror!


1. Com us vau iniciar en el món de la música i quina es o era la teva motivació?
Cadascuna es va iniciar de maneres diferents: anant al conservatori, cantant en alguna coral, formant els nostres primers grups de música... i també teníem motivacions diferents, però el que sí que teníem en comú és ganes de gaudir la música i de fer projectes, el dia de demà.

2. Com es va crear el projecte “Les Anxovetes”? D’on surt aquest nom? Qui formeu aquest grup i quins grups havíeu tingut anteriorment? Com ha anat evolucionant al llarg del temps?
TONA: Un dia jo estava al sofà mirant per la televisió la cantada d’havaneres de Calella amb la meva mare i el meu germà, i de sobte vaig dir, tot fent broma, que faria un grup d’havaneres en femení. Acte seguit de dir-ho, vaig començar a pensar seriosament que allò no es podia quedar en una broma i que ho havia de fer realitat. I així va ser! Pel que fa al nom, aquell mateix dia, just després que jo digués que faria un grup d’havaneres en femení, el meu germà em va dir -també mig bromejant- que ja ens havia trobat un nom: Les Anxovetes! I quan me’l va dir, no ho vaig dubtar ni un moment: havia de ser aquell! Va ser tot molt ràpid i espontani i amb qüestió de cinc minuts ja teníem la idea i el nom.

El grup el formem la Marta Pérez (veus aguda i mitja), la Montse Ferrermoner (veus aguda i mitja), la Tona Gafarot (veu greu), en Xicu Rovira (guitarra) i en Xevi Pasqual (contrabaix). Sempre ens acompanya, a més, en Salva Gallego, el nostre tècnic de so.
Anteriorment havíem format part de grups com Glasgow 15, Trifòlium, The Tous, The Val... i actualment tenim altres projectes com Clave de Sur, Marta Pérez com a cantautora, Tona Gafarot com a cantautora, The Monday’s After, etc.


3. Quins mitjans, col·laboradors heu tingut per gravar el disc? Com us he promocionat com a grup?
Aquest nostre primer disc és autoeditat. Hem seguit tot el procés de manera autònoma i sense fonts de finançament externes. Tampoc no hem tingut col·laboradors, doncs aquest treball “En Fresc” vol reflectir el que oferim en les nostres cantades: quelcom fresc, natural i sincer, essent els components que érem fins ara (és a dir, tots menys el contrabaixista) en la nostra formació habitual. Ara hi ha una novetat, i és que des del diumenge 4 d’octubre tenim un contrabaixista al grup, un nou seitó.


4. Què se sent al participar al premi Sons i arribar a estar classificat?
Molta il·lusió, motivació i esperança. I ens sentim afortunades de estar entre els quatre finalistes. Per a nosaltres aquest ja és un gran premi.


5. Com us veieu  dintre del panorama de la música catalana?
No ens posem grans expectatives. De moment anem fent el que ens agrada i ho fem, com dèiem, amb molta il·lusió. El futur ja ens dirà com anem avançant dins el món de la música i de l’havanera; de moment, vivim el dia a dia, que és molt intens, gratificant i enriquidor.


6. Com definiríeu la vostra música?
Havaneres clàssiques i tradicionals cantades amb una interpretació fresca, natural i sincera. Amb la particularitat de ser cantades íntegrament amb veus femenines i amb arranjaments que no es tanquen a incloure trets d’altres estils musicals.


7. Com us plantegeu els propers concerts? On us podrem veure?
A dia d’avui, que ja s’ha acabat la temporada d’estiu, tenim dos concerts a la vista:
  • 15 d’octubre a la Fira de la Mediterrània de Manresa
  • 7 de novembre a l’Auditori de Girona
Aquest últim serà molt especial, entre altres coses perquè presentarem oficialment el nostre contrabaixista, en Xavier Pasqual. A més, i hauran altres sorpreses.


8. Quin ha sigut el vostre millor concert com a músics i espectador?
Cadascú i cadascuna de nosaltres ha viscut molts concerts diferents, com a músics i com a espectadors. És difícil de resumir-ho. Segurament tots nosaltres estarem d’acord que cada concert té el seu moment especial.


9. Quines són les vostres influències musicals?
Entre els membres del grup hi ha influències del pop-folk, el pop-rock, el bluegrass, la música tradicional i el rock, principalment.


10. Quina es la teva última descoberta musical emergent?
Ferran Savall, per exemple.


11. Un lloc on us agradaria tocar?
Cuba! J


12. Què aconsellaries a un grup emergent que comença ara amb el seu projecte musical?
Que no perdi la il·lusió i que no es desesperi si els fruits no surten de bones a primeres. Una de les claus per a fer-se un lloc en el panorama musical actual és ser perseverant, constant i pacient.


13. Què és el que us apassiona de la música?

Tot. La música –la bona música- és tota ella apassionant.

No hay comentarios:

Publicar un comentario