Un any més, tenim aquí la Festa de la Música de Sudanell, i ja anem per la VI edició! Es per això que des del Blog LMALF anirem entrevistant tots els grups participants i dj's
AUXILI, banda formada per 9 músics valencians de formació musical diversa i amb un marcat estil reggae. En 2009 graven el seu primer disc ‘Existirem…’ que, tot i la falta d’experiència, suposa els inicis d’un grup de joves que comença a explorar en els camps de la compo- sició musical.
Després d’uns canvis en la seua formació, en 2013 AU- XILI salta fort a l’escena musical amb el llançament del seu ‘segon’ disc Dolç Atac, tota una declaració d’in- tencions. Un projecte gravat, mesclat i produït per Sam Ferrer a WZ Estudi, la segona casa dels AUXILI. En aquest treball es donen a conèixer amb el seu pri- mer senzill ‘Abismes’ on destaca la col·laboració im- prescindible del vocalista Àlex Seguí, de la Gossa Sor- da. També trobem les col·laboracions de Julio i Senka de La Raíz a la cançó ‘Rude Girl’ i de grans amics com Pau i Joan de Tashkenti, entre altres.
Amb més de 70 concerts a les seus esquenes en menys de 2 anys, AUXILI ha recorregut el País Valencià de nord a sud, segueix ampliant el ventall d’escenaris al Principat i cada cop sumen més adeptes a la resta de l’estat espanyol. Tota aquesta trajectòria els ha valgut per incorporar-se a cartells de festivals com el Roto- tom Sunsplash, Fira de la Mediterrània de Manresa, Festival Diània, Vinya Rock, Festivern, Marea Rock, Feslloch, Acampada Jove,…
El seu directe renovat ofereix dosis de lluita, festa, alegria i disbauxa. La connexió amb el públic i la seua posada en escena han esdevingut les millors ferra- mentes per consolidar el projecte entre la crítica i els seus seguidors.
Actualment es troben immersos en la presentació del seu tercer treball anomenat Instants Cremant, editat baix el segell de Propagada Pel Fet i gravat, mesclat i produït per Sam Ferrer a WZ Estudi. Un disc més per- sonal. Íntim. Positiu. Versàtil. Deu cançons on trobem lletres basades en diferents moments i estats d’ànim, una recerca de les arrels a la quotidianitat, al seu dia a dia.
A partir de 2015 comencen a treballar amb el segell Propaganda Pel Fet i amb la cooperativa Cercavila Cultura de Carrer i enregistren el senzill, encara au- to-editat, que posteriorment donaria nom a la gira “Detonem l”Estona”.
La formació amplia i reescriu el seu estil de composi- ció buscant noves sonoritats i noves formes de treball. Un salt qualitatiu que parla d’un grup que està asso- lint maduresa en tot el seu espectre.
AUXILI compta, de nou en este disc, amb la participació de Joan Marc als teclats i Miki al trombó que, a més, s’incorporen a la banda. Una aposta ambiciosa amb moltes dosis de ritme i bones energies que de segur formarà part de la banda sonora del 2016.
1. Com us vas iniciar en el món de la música i quina es o era la teva motivació?
Ja fa molt anys, de xiquets quasi tots anàvem a classes de música i després al conservatori o altres escoles, uns anys després continuaren alguns membres a la banda d’Ontinyent. Però realment la nostra motivació era fer música que ens agradara i en aquell moment (15 anys) el que ens agradava era l’ska amb alguna barreja de rock, un popurri del que ens molava en aquell moment, ja que els nostres referents han sigut sempre Obrint Pas, La Gosa, Skalariak...
2. Com es crear el projecte “Auxili”? De on surt aquest nom? Qui formeu aquest grup? Com ha anat evolucionant al llarg del temps?
Com dèiem abans, estàvem cansats de la música de conservatori i banda i per l’any 2005-2006 uns quants amics (Esteve, Marc, Miguel i Salva) decideixen crear Auxili amb l’única idea de tocar amb els amics i tocar allò que realment els agradava. Al llarg del temps han anat incorporant-se components (quasi deu anys després, tres discs i aturades llargues) fins a la formació que som hui en dia: Esteve (veu), Marc (veu), Fèlix (guitarra i cors), Adrià (baix i cors), Miguel (bateria), Salva (trompeta), Gustau (percussió), Sam (tècnic de so, productor i moltes coses més) i les últimes incorporacions a aquesta gira, Miqui (trombó) i Joan Marc (piano) i també la família de Cercavila i Propaganda pel fet al principat que ens porta el management.
El nom va ser força difícil, però com tot havíem d’escollir i després de moltes propostes (la majoria prou absurdes) vam triar aquest nom que per a nosaltres significa molt.
3. Quins mitjans, col.laboradors heu tingut per gravar el CD "Instants Cremant" i promocionau-se com a grup?
A banda de les nostres xarxes socials, hem pogut contar amb l’ajuda de Propaganda pel fet i Cercavila però també hem contat amb l’ajuda de la Revista Tres Deu, que ja porta temps fent una tasca important al País Valencià. Hem pogut realitzar el clip de l’ona amb Vicent Chanzà, les fotografies amb Xepo Ws, gran fotògraf al País Valencià, els dissenys han estat realitzats per David Segarra, conegut fotògraf i dissenyador a banda de lluitador incansable. I molta gent que ens ajuda amb la difusió, la web (Paula Cebrián), el marxandatge (Macondo entertaiment sistem) etc
4. Que oferireu a la Festa de la Música de Sudanell? Com veieu aquesta iniciativa cultural?
Anem amb ganes de liar-la molt! Els nostres discs poden parar molt Reggaes però sempre intentem als directes fer un espectacle ascendent amb molta canya per al final.
Realment a Catalunya teniu una cultura de Festa Major que no hi existeix al País Valencià, i a més sempre amb concerts, està molt bé que per fi es deixe un poc de costat l’orquestra i la discomòbil i es done més importància als grups i a la música alternativa “entre cometes grans”. Aquestes propostes de concerts son els que ens fan créixer a Catalunya com a grup per que son ells qui aposten per nosaltres.
5. Com us veieu dintre del panorama de la música catalana? Com veieu el panorama musical a la vostra comarca?
Per deixar un tema clar, no ens agraden les competicions i no estem per damunt ni per baix de ningú. Estem vivint una època molt bonica pel que respecta a la música, hi ha grups amb estils ben diferents que ho fan molt bé dintre dels Països Catalans.
Just a la nostra comarca (La Vall d’Albaida) des de fa anys que hi ha moviment de grups en valencià, i al nostre poble en concret (Ontinyent) hi ha un muntó. Ara hem d’intentar professionalitzar aquest sector i continuar fent aquest treball de formigueta per normalitzar la música en valencià i començar a eliminar eixa etiqueta de “música en valencià” i començar a parlar d’estils musicals.
6. Com definiríeu la teva música?
El nostre estil principal és el Reggae, però no un estil pureta, fem un reggae a la nostra, mediterrani, on estan presents també les influencies que sempre hem tingut. També tenim alguns temes de ska-jazz i algunes estrofes més rapejades.
7. Com us plantegeu es propers concerts? On us podrem veure?
Aquesta gira de presentació del nou disc “Instants Cremant” l’agafem amb moltes ganes. Cada concert és una nova aventura per a nosaltres.
Ací us deixem els concerts de Juny:
Dv 3 - Sudanell
Ds 4 - El Verger
Ds 11 - Les Borges del Camp
Dj 23 - Sant Joan de les Abadesses - Clownia Festival
Dv 24 - Valls
Ds 25 - Sant Ramon
8. Quin ha sigut el vostre millor concert com a músics i espectador?
Supose que cada membre del grup es quedarà amb un, però jo personalment (Esteve) em quede amb l’aniversari del centre social el Terra que vam fer a València. Per moltes coses: la grans assistència de públic, les raons per les que es va fer el concert, per que presentàvem el nostre darrer disc Instants cremant, l’amistat amb els grups en els que vam compartir cartell (La Raíz i Zoo) i sobre tot per que als 18 anys assistirem al 10 aniversari del Terra com a públic per veure (La gossa sorda i Obrint pas) i fou un somni fet realitat el poder estar sobre aquell escenari 5 anys mes tard.
9. Quines són les vostres influencies musicals?
Actualment es fixem bàsicament en grups de reggae i mestissatge internacionals, com son Dub Incorporation, Seeed, Train to roots, Soja, Mellow Mood, Sara Lugo, Protoje….
10. Quina es la teva última descoberta musical emergent?
Doncs personalment (Esteve) el últim grup que he descobert i m’agrada molt és: Movits, no es pot considerar un grup emergent, però pense que la gent al nostre país no el coneix molt. Es un grup de rap suís.
11. Un lloc on us agradaria tocar?
Ens encantaria sortir a l’estranger, a França, Itàlia, Alemanya…i com a festivals als Països catalans... doncs jo diria que el Festival Cruïlla.
12. Que aconsellaries a un grup emergent que comença ara amb el seu projecte musical?
Que es dirvetisquen moltíssim, que tinguen clar que volen fer i com ho volen fer, que formen un bon grup humà sense mals rolls i amb bona vibra, que no s’ofusquen i que no deixen de creure mai en allò que fan.
13. Què és el que us apassiona de la música?
De la música ens agrada tot, escoltar-la, ballar-la, crear-la. Però sobre tot el que més ens agrada és el poder eixe que té. La música és una arma de construcció massiva mitjançant el qual podem transmetre moltíssima il•lusió, esperança i sobre tot una quantitat infinita de valors super necessaris en aquest món tant globalitzat i en aquesta societat capitalista tant injusta.
interessantísima frase "la música es una arma de construcció massiva".
ResponderEliminarla festa de la música de sudanell no és la festa major, és una nova festa al poble desde fa 6 anys es la festa de final de curs del centre d' iniciatives musicals que també organitza classes de música, sortides a concerts....
au va esteve i tot auxili que ja hi som i esperem un concert memorable a sudanell
felicitats a la productora " la música amaseix les feres" per totes les entrevistes i les interessantísimes descripcions que ha fet de tots els grups, com en aquest cas d'auxili, moltes gràcies
ResponderEliminar