lunes, 30 de mayo de 2016

Entrevistem a Showarma i els Falafels


Un any més, tenim aquí la Festa de la Música de Sudanell, i ja anem per la VI edició! Es per això que des del Blog LMALF anirem entrevistant tots els grups participants i dj's


Què té a veure el swing amb el rock? el reggae amb el twist? el kirtan amb el son? la cançó d’autor amb la de festa? l’amor i els viatges? el ball i els sentiments? la Garriga i Àfrica? les llengües i els paisatges? mar, terra i cel? la ingenuïtat i l’experiència? la varieté i el mestissatge? Dusminguet i Gertrudis? el western i l’inconformisme?… Elements en té la resposta.
Elements és el disc de debut de Showarma i els Falafels. Un disc que es va començar a gestar fa set anys, temps que ha ocupat al grup a elaborar un discurs conscient, fins arribar a aquestes dotze cançons.
És un projecte liderat pel que fóra baterista dels Dusminguet, Martí Vilardebò, que aquí compon i canta envoltat de quatre músics amb bagatge (Gertrudis o Wagner Pa entre d’altres). Junts construeixen un so original i característic. Elements és un disc intens, transversal i ple de col·laboracions.
Showarma i els Falafels son cinc músics en una idea; dotze cançons en un disc. Elements que ens fan. Són:

Martí "Showarma" Vilardebò: guitarra rítmica i veu.

Jacob Serradesanferm: baix i veus.

Albert Rafart: bateria i veus.

Ivan Vergés: guitarra melòdica i veus.


Jofre Dodero: teclats i veus.

Born 16

Entrevistem a Martí Vilardebó cantant i guitarra del grup:
1. Com us vas iniciar en el món de la música i quina es o era la teva motivació?
Cadascú del grup es va iniciar d’una manera diferent. En el meu cas va ser a l’institut, als 14 anys. Amb els amics vam fer un grup de rock and roll, emmirallats amb Loquillo i els Trogloditas i Stray Cats. Allò només va ser un tastet perquè realment el primer grup amb el que vaig fer concerts, els Stocks (compartint files amb en Jacob, actualment baixista dels Showarma), era de pop-rock.

2. Com es crear el projecte “Showarma i els Falafels”? De on surt aquest nom? Qui formeu aquest grup? Com ha anat evolucionant al llarg del temps?
El grup de Showarma i els Falafels sorgeix d’unes ganes de fer un projecte macu, sense obsessions musicals ni objectius inassolibles. Diguéssim que parteix d’un grau de maduresa i d’experiència compartida entre tots els músics que n’anem formant part.
Aquest nom surt del meu pseudònim com a discjòquei (Showarma), quan tocava amb Dusminguet. Després el recupero però arrodonint-lo una mica, donant-li més fantasia, ironia o imaginació. Un show que fa la fel.
En aquest grup hi confluïm músics amb experiències dispars: Dusminguet, Gertrudis, Pareras Parellades... i els grup ha anat evolucionant d’una manera natural, trobant el seu lloc, el seu discurs. Tanmateix, abans ha estat necessari provar en terrenys que no se’ns esqueia per evolucionar cap on realment en hi sentim còmodes.

3. Quins mitjans, col.laboradors heu tingut per gravar el CD "Elements" i promocionau-se com a grup? 
Per gravar el primer disc hem tingut la col.laboració i ofici del mateix equip que durant set anys en ha gravat i sonoritzat maquetes i directes. Parlo del Manu Larrossa que tot i sent el tècnic de sò de directe ens ha produït l’àlbum. Per altra banda en Denys Sanz el qui des dels seus estudis Saudades l’ha enregistrat i també aportat en l’harmonització de les veus i altres aspectes instrumentístics. Evidentment amb la seva entrega i la dels cinc músics que normalment defensem les cançons (amb l’Epi, en Josep Espinassa com a guitarrista).
La millor carta de presentació per un grup és la seva música. Malgrat avui també haguem de tocar altres tecles (com ara el treball en xarxa...), és així. És per això que diguem que durant set anys hem gravat i maquetejar a l’ombra pública i no ha estat fins aquest gener de 2016 que hem tret ia la llum les nostres cançons. Per no ha estat fins aquest moment que hem treballat en aquesta direcció. Amb pocs mesos des de la sortida del disc si que et puc dir que els mitjans de comunicació ens han obert les portes i hem pogut contar amb la seva difusió. En aquest terreny contem amb la inconmensurable aportació de Kasba musica, la nostra discogràfica, que fa tota aquesta feina molt bé.

4. Que oferireu a la Festa de la Música de Sudanell? Com veieu aquesta iniciativa cultural?
Oferirem el nostre repertori divers i ballable per tots els públics. Està molt bé que hi hagi gent amb tant entusiasme per fer i promoure bona musica del nostre país!

5. Com us veieu  dintre del panorama de la música catalana? Com veieu el panorama musical a la vostra comarca? 
Dins de la música catalana sento que hi tenim un lloc, que hi ha un buit on hi cabem. Fem un estil entre la cançó d’autor i de festa, entre el mestissatge i el cumbaia, entre el crooner i la banda... difícil de trobar similituds en aquest panorama.
La Garriga no deixa de ser un poble dinàmic i ric com molts, En aquest sentit hi ha molta diversitat de gent que crea i compon,, que toca i8 estudia música... tanmateix no hi ha cap lloc per tocar, ni locals per assajar i això impossibilita que els mateixos músics del poble haguem de marxar a tocar a fora sempre.

6. Com definiríeu la teva música?
La nostra música la definim com a música de reminiscències perquè beu de diferents estils i cultures. Sempre des d la visió pop occidental. Diem que fem tumba i xap-xap cumba perquè fem succedanis de rumba, de reggae i són un xic cumbaiàs, per cantar a cor.

7. Com us plantegeu es propers concerts? On us podrem veure? 
Si entreu a la nostra pàgina web (http://showarmaielsfalafels.com/agenda/) podreu veure la nostra agenda. La veritat és que gràcies a l’aportació i professionalitat de la Marina Sabaté de La Música Amanseix les Feres, la nostra manager, tenim molta feina, cada cap de setmana.
Els nostres concerts son alegres i profunds, pots escoltar i cantar, ballar i sentir... Les cançons han estat revisades i adaptades a aquest format i sonen diferents al disc.

8. Quin ha sigut el vostre millor concert com a músics i espectador? 
Com a espectador et podria ir molts concert que m’han agradat però el de Jorge Drexler al Palau de la Música catalana em va captivar molt.
Com a músic potser el que m’ha sorprès més és el de la plaça del Zocalo a Mèxic DF, amb Dusminguet.

9. Quines són les vostres influencies musicals? 
Les meves influències musicals son molt variades. M’agrada molt la música ètnica però al ser Musicòleg he escoltat també molta música clàssica i contemporània o avantguardista. També he escoltat molt a Pau Riba, Ovidi Montllor, Jaume Sisa... Tot plegat configura un imaginari que és difícil d’explicar amb quatre línies perquè tot influeix.

10. Quina es la teva última descoberta musical emergent?
Personalment m’agrada molt Eduard Canimas, concretament el disc de Sagrat cor. Fa temps que existeix però fa poc que l’he descobert.

11. Un lloc on us agradaria tocar?
Qualsevol lloc on la gent estigui receptiva i disposada a compartir aquell moment amb tú està bé. Al final és el que conta. No és tant el lloc com el contingut. Tocar és un acte mutu de comunicació sincera.

12. Que aconsellaries a un grup emergent que comença ara amb el seu projecte musical?
Els aconsellaria que no depengui de tercers, que s’escoltin i segueixin el seu camí, no el preestablert.

13. Què és el que us  apassiona de la música?
El que m’apassiona de la música és l’acte de comunicació, de transmissió i recepció (depèn de en quina posició estigui), de fer-ho quasi terapèutic. Moure’t per l’àmbit dels sentits i els sentiments, del pensament i de l’esperit... i compartir-ho amb tu.


No hay comentarios:

Publicar un comentario