sábado, 7 de mayo de 2016

Entrevistem a Retirada!

Albert i Cuervo es coneixen tocant a Nordkapp, grup de post-rock originat a Barcelona. Al cap d'un parell d'anys comencen a quedar en paral·lel per provar alguna cosa més personal. És aquí on neix "Retirada!". Al 2012 decideixen portar endavant la seva proposta alternant-se en guitarra i bateria, i al 2014 entren a estudi per gravar "Inevitable", 9 temes crus que es mouen entre el post-rock i el punk. Un temps després, decideixen afegir el loop com a part important en les seves composicions i agafar posicions fixes: Albert es queda als comandaments de la bateria i Cuervo a la guitarra i veu. A finals de 2015, es desplacen a Sant Feliu de Guíxols a gravar les cançons de "Victòria / Derrota", amb la sensació d'haver trobat el camí.


1. Com us vau iniciar en el món de la música i quina es o era la teva motivació? 
Cuervo va anar al conservatori de petit i allà va fer guitarra. L'Albert va començar amb la guitarra de manera autodidacta i va tantejar amb la bateria anys després. Diríem que als dos ens motiva el mateix que llavors: passar-nos-ho bé amb la intenció de fer gaudir a la gent que ens ve a veure i ens escolta.

2. Com es crear el projecte “Retirada!”? D’on surt aquest nom? Qui formeu aquest grup i quins grups havíeu tingut anteriorment? Com ha anat evolucionant al llarg del temps? “Retirada!” va sorgir com un projecte paral·lel quan els dos tocàvem a Nordkapp, quan aquest grup va morir vam decidir tirar el projecte endavant. Al principi ens combinàvem a la guitarra i a la bateria, al estar limitats, sent només dos, i el fet que volíem trencar amb tot el que significava la época anterior, va fer que tot tendís més cap al punk, volíem fer soroll. Creiem que va estar bé durant un temps, a la llarga vam veure que no ens trobàvem còmodes i vam començar poc a poc a acostar-nos als nostres orígens. El moment clau de canvi va ser el descobriment del looper, va obrir-nos un mon nou, més de melodia i menys de distorsió, un lloc on ens trobem molt més còmodes, cosa que es nota tant en les composicions com en el directe. Tot això també va fer que decidíssim mantenir cadascun un instrument: Albert a la bateria i Cuervo a la veu i guitarra.

3. Quins mitjans, col.laboradors heu tingut per gravar el disc? Com us he promocionat com a grup? 
Tot el que hem fet fins ara ho hem fet auto-editat. Això té les seves coses bones i dolentes, entre les bones està que fas exactament allò que vols a nivell artístic, entre les dolentes està que tota la feina de producció, distribució, management, promoció, etc. les has de fer tu mateix. Per sort, hem comptat amb una pila de bons amics que ens han donat un cop de mà en tot el que han pogut... Sense ells, certes coses es farien imposibles.

4. Que se sent al participar al premi Sona9 i arribar ha estar classificat? 
Doncs estem entusiasmats, sabem que és el concurs més important de l'escena catalana i haver estat classificats ens dona aire fresc.

5. Com us veieu  dintre del panorama de la música catalana? 
Fa anys que l'escena catalana ha canviat i ens sentim identificats amb tota la quantitat de grups que van apareixent, que fan i diuen coses diferents, i que decideixen cantar en català (que no son tots...). Per nosaltres un dels principals objectius de la música es fer sentir a aquell que l’escolta i se’ns fa molt estrany que s’intenti fer sentir alguna cosa a algú en un llenguatge en el qual nosaltres no hi sentim.

6. Com definiríeu la teva música? 
Diríem que és una música de caire agredolç, força emocional. Una melancolia sana, una alegria continguda, nostàlgia concebuda. Intentem crear atmosferes on la gent s’enfonsi i, tant de bo, pugui veure’s reflectit.

7. Com us plantegeu els propers concerts? On us podrem veure? 
El disc apareixerà a finals de maig i ens podreu veure el 20 de maig al Centre Cívic Can Deu (Les Corts) i el 21 de maig al La Contra (Poble Sec). El que volem ara és tocar el més possible i arribar a la gent.

8. Quin ha sigut el vostre millor concert com a músics i espectador? 
Com a músics ens va encantar el concert que vam fer a La Contra fa gairebé un any, el lloc ens encanta, és màgic. Com espectador pel Cuervo el millor concert va ser un dels cops que Yo la tengo va pasar per l’apolo, van estar tocant com dos hores i mitja, va ser increïble. Per l’Albert, el que va fer Explosions in the sky al casino de l'aliança del Poblenou, brutal. Encara algun cop se'l posa i flipa (està penjat sencer per internet...)

9. Quines són les vostres influencies musicals? 
Moltes, per dir-ne algunes: Mogwai, The Notwist, Los Planetas, El petit de Cal Eril, Nueva Vulcano. Hi ha un llarg etcètera, jeje

10. Quina es la teva última descoberta musical emergent? 
Cala Vento i Wann ens flipen i a més son gent molt maca. De la gent que estava apuntada al concurs ens van agradar especialment els Mai mai i els Iuh.

11. Un lloc on us agradaria tocar? 
A la plaça del rei dins del BAM ens faria molta gràcia, el lloc té encant i podríem arribar a molta gent.

12. Que aconsellaries a un grup emergent que comença ara amb el seu projecte musical? Aconsellaríem que creies en el que fa, que toqués molt i que vagi a veure a la resta de grups emergents com ell, se n'aprèn molt de veure als altres tocar i de conéixe'ls i compartir idees. Si tu mateix no recolzes la música emergent perquè ningú t’hauria de recolzar?

13. Què és el que us apassiona de la música? 
Com ens fa sentir, tant quan descobrim grups que ens deixen flipats, com quan toquem nosaltres i algú ens diu que l’hi ha flipat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario