De l’espurna de 7 petits llumins neix “Foc”, un combinat explosiu de músics que aterra a l’escena musical catalana per quedar-s’hi durant un llarg temps!
Amb l’energia d’un gran incendi “Foc” arriba disposat a encendre la nit a base de melodies que ells mateixos defineixen com a Hard-Reggae. Tot això amanit amb les lletres més reivindicatives i punyents, plenes de crítica social i missatge revolucionari.
Quatre veus de luxe, una brillant flauta travessera, dues guitarres elèctriques i una potent secció rítmica són les brases per una gran festa, energia i ganes de moure’s que porta “Foc” allà on va!
Autora de la fotografia: Roser Gamonal
1. Com us vau iniciar en el món de la música i quina es o era la teva motivació?
Bé, la veritat és que per cada membre del grup hi hauria una explicació diferent de com ens vam iniciar a la música. Uns ja des de ben petits en escoles de música, d’altres ja de més jovenets començant projectes musicals amb amics.
Pel que fa la motivació , però, potser si que tots coincidim en que fem música, per gaudir-la, evidentment, però per anar una mica més enllà. Ens agrada fer servir la música com a mitjà de transport, per fer arribar les nostres idees, reflexions i inquietuds. Ja sigui de fets quotidians o bé grans reflexions.
El que tenim clar, és que les nostres cançons volen anar més enllà. Volem fer reflexionar a tot aquell que ens pugui escoltar. I aquesta és una gran motivació. Però podríem parlar de altres tipus de motivacions: les experiències que vivim, el companyerisme o el simple fet de gaudir de la música ja serien suficients, ja valdrien la pena.
2. Com es crear el projecte “Foc" i com ha anat evolucionant al llarg del temps? perquè aquest nom?
Ja fa dos anys llargs que creix aquest projecte. Foc, és el resultat de molts anys de música.
Tots els membres del grup hem format part de altres grups anteriorment. De fet, tots havíem compartit escenaris d’una manera o d’un altre.
Però podríem dir que l’arrel d’on parteix la idea de Foc prové d’un primer grup “Generació 3”. Aquest grup, de caire acústic, estava format per 4 membres de Foc. Quan ja feia uns 3 anys que rodaven amb el grup, van plantejar la idea de incorporar-hi una bateria i fer un gir cap a una formació d’un caire més elèctric i festiu, i no tant acústic. Però finalment, van creure que el millor seria separar ambdós projectes i començar de 0, amb un grup nou.
D’aquí neix el projecte de Foc.
Poc a poc, anem incorporant la resta de membres del grup fins acabar conformant el grup tal com el coneixeu avui en dia.
Pel que fa el perquè del nom, la veritat que no recordem el moment ni el perquè. Però ens sembla molt encertat. Trobem que hi ha moltes coses associades al foc, tant necessari en les nostres vides, i alhora, també tant destructiu segons com. Ens sentim molt identificats amb tots els significats que li puguem trobar. El foc és llum, és calor i també és color, és viu, és destructor i alhora purificador, i tantes coses més que el definirien. La veritat és que ens sorprèn és que ningú abans es digués així.
3. Quins mitjans, col•laboradors heu tingut per gravar i promocionar la vostra música?
Doncs de mitjans pocs. La veritat és que tenim sort amb en Roger, el cantant del grup, que això de les xarxes socials i les relacions públiques ho té per la mà. Ell ha anat a alguns cursos relacionats amb això, i, entre tots, ens n’anem sortint.
Pel que fa l’EP que estem promocionant “Sortim al carrer”, el vam gravar als estudis de Stereodosis, a Sants. I per fer el videoclip, vam contactar amb la Roser Gamonal.
La veritat és que han fet una feina excel•lent.
A “ Sortim al carrer” hem tingut dues col•laboracions. Una va ser del nostre amic i bateria de Mama Patxanga Albert Puig Cobos, que ens va fer unes percussions a “Pagaràs” i a “Songs of revolution”. I l’altre, a la cançó de “He vist”, que el germà del Quim, el cantant del grup ens va ajudar a donar èmfasi a la cançó.
Les dues col•laboracions han donat el toc final a l’EP.
4. Que trobarem a "Sortim al carrer"?
El primer de tot, molta il•lusió. Ja fa temps que anàvem al darrere de enregistrar les cançons que teníem i que les poguéssiu escoltar. Com tot a la vida, no ha estat fàcil arribar fins aquí, Peró finalment, perseverant i picant pedra hi hem arribat.
La selecció de les cançons que finalment hem enregistrat no ha estat fàcil tampoc, però vam creure que seria interessant que mostréssim tots els espectres musicals pels que ens movem.
Així doncs, hi ha cançons que sonen més “rockeres” i d’altres que sonen més amb ritmes reggae.
L’altre aspecte a destacar és el contingut de les lletres. Totes tenen uns missatges clars i fins i tot contundents. És una clara declaració de principis de l’ideari de Foc.
5. Com veieu el panorama musical a Catalunya?
Bé, la veritat és que fa temps que gaudim de molts grups emergents i amb molta empenta pel que fa la música en català. És una sort tenir un panorama musical tant ampli i tant nombrós.I la gent respon molt bé i es mobilitza per escoltar música en directe.
També hi ha festivals que estan deixant petjada en el principat com ara el Festival “Vida” o el “Bioritme”, sense oblidar-nos de la Acampada Jove i tants d’altres que ja fa més temps que estan consolidats.
6. Com definiríeu la vostra música?
És un llarg debat. La veritat és que definir la música ja és difícil de per si. Imagina’t autodefinir la teva pròpia música. Però si hem de contestar, nosaltres diem que el què més ens defineix, seria Hard-Reggae o Reggae-Rock. Però insistim en què és molt complicat definir la música. I tampoc volem estancar-nos en cap estil ni sentir-nos lligats a fer sempre el mateix tipus de música. Composem el que ens surt, i cadascú hi aporta el seu toc personal.
7. Quins son els propers concerts que fareu?
Doncs ara mateix estem acabant de lligar diferents dates de cara l’estiu. Però de moment no us podem donar cap data confirmada. En breus us podrem donar més detalls de el que serà la nostra gira de presentació, que tenim pensat fer de cara l’estiu.
8. Quin ha sigut el vostre millor concert com a músics i espectadors?
Com que Foc és un projecte recent nascut encara no tenim grans records de gaires concerts per poder-ne destriar alguns, però ens en quedem tres en el record, el primer de tots que va ser a el concurs de Piera per tocar al Castanyada Rock, un altre que vam fer aquest setembre a Masquefa, i també un a Sant Sadurní, que és el poble del Toni, el nostre baixista.
Una altre experiència, que va acabar amb la consolidació definitiva del grup va ser un concert que vam fer al País Basc, al setembre del 2016. Vam tocar conjuntament amb els amics de Emon, que van fer tot el possible perquè nosaltres poguessim anar a tocar.
Com a espectadors… Cadascú té el seu i es fa difícil destriar-ne un.
9. Quines són les vostres influencies musicals?
Moltes i molt diferents. Cada membre del grup té referents que són molt diferents al dels altres. Per això podem anar des dels Ramones Fins a Bob Marley, passant per grups d’actualitat com pot ser la Raíz, però també Green Day o la Gossa Sorda, Obrint Pas, Habeas Corpus, Manu Chao. El ventall és tant ampli....
10. Quina es la vostra última descoberta musical emergent?
Gabriel Kazz. És un cantautor que ha tret ara el seu primer EP que es diu “Helium”. Us el recomanem des d’aquí, una gran descoberta per nosaltres.
11. Un lloc on us agradaria tocar?
Al Sant Jordi? No ho sabem, hi ha tants llocs on ens agradaria tocar.
Però posats a dir, si, ens faria il•lusió poder tocar a sales importants com l’Apolo o l’Stroika, això estaria molt bé. També a algun Festival com podria ser el Bioritme que va més enllà de la pròpia música i encaixa molt bé amb els nostres ideals.
Però creiem important anar pas a pas i que el camí ens porti allà on ens hagi de portar...
12. Que aconsellaríeu a un grup emergent que comença ara amb el seu projecte musical?
Que hi creieu , que no us relaxeu i que persistiu en allò que creieu. Al món de la música hi ha molts entrebancs pel camí, però si un té la idea clara, sempre s’acaba trobant altres camins.
I també, que no s’ha de ser conformista. Les coses sempre es poden millorar i perfeccionar, i cada detall conta en el resultat final.
13. Què és el que us apassiona de la música?
Que és inacabable. La capacitat que té de transportar-te i sentir sensacions que t’ofereix. La energia que et dóna, quan la sents (del verb sentir), quan la comparteixes, quan la vius.
La música no deixa de sorprendre’t i això és molt xulo.
14. Creieu que la música amanseix les feres?
Doncs, si més no les atemoreix. Només cal veure com esta el panorama per veure que les feres li tenen por a la música, i a tot el que és art i llibertat d’expressió. No sabem si les amanseix però si que pot fer-les posar vermelles i fer-les patir una estona.
Però bé, hauriem de definir què o quí són les feres. Perquè també ens podem posar nosaltres l'etiqueta de feres, ferotges.
No hay comentarios:
Publicar un comentario