viernes, 12 de abril de 2019

El llibre "Miquel Pujadó: El bard incombustible" de Miquel-Lluís Muntané


Avui us presentem el llibre "Miquel Pujadó: el bard incombustible" editat per Llibres del segle i fet per Miquel-Lluís Muntané, pròleg d'Isabel-Clara Simó i amb coberta d'Alfons López.
 Es una passejada per la vida i l'obra de l'escriptor i cantant terrassenc.
Alguns dels fets importants de l'artista són:
1959 (20 de setembre): Neix a Madrid.

1975/1976: Primeres cançons i actuacions en públic.

1982: Llicenciat en Filologia. Professor de llengua i literatura. Primer LP.

1984: Segon LP. Canta arreu de Catalunya, a Saragossa, Madrid…

1985: Realitza un programa sobre Cançó internacional a la Cadena 13. TV: Fes Flash, Taula de so… Enceta una secció a Serra d’Or (A puntades de veu), que avui continua realitzant. També ha escrit, o escriu, a Revista Musical Catalana, Cultura, Diario de Terrassa (on també realitza els mots encreuats), Avui, Chorus, etc.

1986: Tercer LP.

1987: Guionista per a RNE/R4. Escriu per a M. Josep Villarroya, La Salseta del Poble Sec… TVE i TV3: Te o cafè, Música Vista…

1988: Quart LP. Actua a l’Àngel Casas Show de TV3. Guanya el Premi al Disc Català de l’any (millors textos). Participa en l’enregistrament del disc col.lectiu Tocats de Nadal, guanyador d’un Èxit d’Or. Actua a Euskal Telebista, París, L’Alguer…

1989: Terrassa el fa capgròs de l’any. Comença a publicar com a traductor.

1990: Cinquè àlbum, arranjat per Manel Camp.

1991: Columna publica, amb pròleg de Raimon, El mot i qui el vetlla.

1992: CD antològic. Actua a Milà i participa en un especial de la RAI. Enceta una tasca paral.lela com a adaptador de Brassens. En resulten dos CD entre 1992 i 1993. Canta a Madrid, París (cinc dies al Théâtre de la Mainate), etc.

1994: Canta arreu dels Països Catalans (Dénia, València, Perpinyà, Mallorca, Ripoll…) i fora de l’àrea catalana (Seta, Tolosa…). Els seus treballs sobre Brassens arriben a França, Suïssa, Luxemburg, Quebec… TVE li dedica un especial d’1/2 hora.

1995: Nou CD de temes propis, presentat a Barcelona (L’Espai), el Vendrell (Auditori Pau Casals), Madrid (La Cuarta Pared), Terrassa, Mercat de Música de Vic, Igualada, París, etc.

1996: Actuacions múltiples. Especial d’una hora per a TV3. Escriu i adapta els textos del CD de La Salseta del Poble Sec Estic content que rutlli. Estrena amb èxit un espectacle monogràfic sobre Brassens, que duu per Catalunya (Barcelona, Manresa…) i França (Pau, París…). Guanya el Premi Agustí Bartra de poesia.

1997: Enregistra un nou CD de temes propis (novament guanyador del Disc Català de l’Any -millors textos). Escriu diverses cançons per al disc de Dyango Quan l’amor és tan gran. Fa adaptacions per a Bojos pel ball (TV3). Canta arreu.

1998: Més versions per a Bojos pel ball. Nou especial per a TV3. Col.labora com a autor en el CD Eròtic Giust. Canta a Luxemburg, Sarrebrück (Alemanya), etc.

1999: Acaba la seva tesi doctoral sobre Cançó francesa i catalana del s.XX. Escriu adaptacions per al CD Íntim de Guillermina Motta. Canta a Artigues, Mallorca, Barcelona (Teatre Malic), Alcoi, Lluc, París (Trianon Palace), etc.

2000: Nou CD: espectacle a Perpinyà, Girona, Sant Cugat, St. Sadurní, Montpeller, Eivissa, València, Terrassa, Ripollet, etc. Es doctora en Filologia Romànica. Proa/Enciclopèdia Catalana publica el seu Diccionari de la Cançó. TV3: De prop.

2001: Actua a Manresa, Igualada, Bédarieux, Vaison-la-Romaine, Ricaldone (el Piemont), Théâtre Molière de Sète, Zénith de Montpellier, Bilbao, Mungia, Mallorca, Menorca, etc. Noves adaptacions per a discos de Dyango i Xavier Ribalta. Li és concedit el IX Premi de Música Francesc Pujol i Pons.

2002: Actua a Barcelona (Barnasants, Palau de la Música -Homenatge a S.Escamilla-, CAT –amb Anje Duhalde-, La Sedeta…), Molins de Rei, Almussafes, València, Cocentaina, Banyuls, Sta. Coloma, Ontinyent, Alacant, Vauvert, Elx, Vigo, Santiago, A Coruña, etc. Surt el seu nou CD.

2003: Tercer CD amb versions de Brassens. Estrena del nou espectacle a París. Després, concerts a Mallorca, València, Donostia, Reus, Tolosa de Llenguadoc, Les Borges Blanques, Vilafranca del Penedès, Barjac (Festival Chansons de Parole), Festa Major de Gràcia, Tarragona, Bellpuig, Suïssa, etc. TVE: Mix d’avui. Premi Cerverí a la millor lletra de cançó inèdita. La Nit de Santa Llúcia guanya el Premi Lola Anglada de narrativa infantil.

2004: Dirigeix i presenta un programa a Ona Música i, a partir de setembre, un altre (Del llibre a l’orella) a Catalunya Cultura i escriu els guions dels programes Obre’t d’orelles, Afectes molt especials i Segons la lluna, amb Guillermina Motta, per a Catalunya Ràdio. Col.laboracions en discos de Mesclat, Dyango, La Principal de la Nit. CD piano-veu amb Conrad Setó. Estrena una cançó al “Matins de TV3”. Actuacions a Luxemburg, Málaga, León, Béziers, Valladolid, Santander, Tarragona, Terrassa, Gràcia, Vic, Mallorca, Copenhaguen, etc.

2005. Actuacions a Almussafes, Dénia, Girona, L’Ametlla del Vallès, Arbúcies, Madrid, Festival Muratalents (França), Praga, etc. Fa una vintena de tallers sobre poesia i cançó a Instituts de Secundària. El mes de novembre estrena un espectacle amb textos d’Agustí Bartra.

2006. Imparteix més de 20 tallers de literatura a Instituts d’arreu de Catalunya, i cursos a la SGAE i al Col.legi de Doctors i Llicenciats. Apareix el CD dedicat a poemes d’Agustí Bartra. Actua a Utiel, Valldoreix, Guadix, Brussel.les, Belgrad, Budapest, Gijón, etc. Adapta les cançons de La bande à Bonnot (Boris Vian) per a un espectacle teatral d’Agustí Humet.

2007: Canta a Mataró, Reus (Teatre Bartrina), Motril, Loja, Tudela, Saragossa, Praga, Gijón, etc. Més tallers literaris a IES catalans. Comença la publicació de la seva “Integral Oberta” en dobles CD. Ed. Barcanova publica la novel.la juvenil L’Okupa de cervells, que aviat és reeditada degut al seu èxit. Estrena al Romea (17-IX) una variant teatralitzada del seu espectacle sobre Bartra, amb Lluís Soler, Àngels Poch, Rosa Cadafalch i Pep Minguell, i amb direcció de Carles Canut.

2008: Segon i tercer dobles CD de la Integral. 41 tallers de literatura arreu de Catalunya. Concerts a Bristol, etc. Setembre: presenta l’exposició La Mort i la Cançó a la sala Muncunill de Terrassa. Octubre: porta l’espectacle sobre Bartra a Guanajuato (Mèxic), per al Festival Internacional Cervantino. Canta a París (Intégrale Brassens i Espace C.Dente), Eivissa, etc.

2009: Canta a Itàlia (Nàpols, Bari), Praga i Suïssa (Friburg, Lausana, etc). Presenta al Romea el 23 de febrer el seu espectacle Els Hereus dels Trobadors, amb Ferran Frauca, Lídia Pujol, Roser Batalla, Miquel Àngel Pascual (La Trinca) i el trio de Dani Espasa. L’endemà, Agustí Humet estrena a l’Institut del Teatre el seu espectacle El temps de les cireres. Escriu les adaptacions del CD Auteclàssic, de Joan Isaac i Luis Eduardo Aute, presentat a Perelada. Molts tallers literaris i concerts per a IES, EEOOII, Universitats, etc.

2010: Barcanova publica el seu llibre per a infants El genial oncle Anastasi. Molts tallers literaris i concerts per a IES, EEOOII, Universitats, etc. Apareix el seu nou CD de temes propis (A contraveu), que presenta a « Els Matins » de TV3 i obté una excel.lent acollida crítica i de públic.. Escriu guions i elabora dramatúrgies per a diversos espectacles de la Fundació del Teatre Romea. Ajuda Luis Eduardo Aute a escriure la secva primera cançó en català (“Somnis de la plaça Rovira”). Canta a Praga,, Suïssa, Perpinyà, Tolosa de Llenguadoc, Terrassa, etc, etc

2011: L’espectacle (amb guió i dramatúrgia de Pujadó) Ovidi Montllor: l’artista, el cantant, el pallasso omple el Teatre Romea. Adapta al català la Cantata per a un cor blau d’Allain Leprest i Romain Didier, i participa en la presentació de l’espectacle a Barcelona amb Didier, Enzo Enzo, trenta-quatre instrumentistes i una coral de cent cinquanta infants marroquins i catalans. Participa en un debat sobre Cançó Francesa al programa de TV· Millenium. Col.labora amb Lídia Pujol en la composició de diversos temes. Canta a Friburg, Saxon, Colliure, Tolosa de Llenguadoc, Barcelona (festival Barnasants), Caldes d’Estrac, etc, etc, i –juntament amb Olga Suàrez- duu arreu del País Valencià (Benicarló, Elx, Benimodo, Alacant, Cullera, Vila-Real, etc) amb un gran èxit, el muntatge Dos entre tants: el verí d’Estellés, que combina les seves cançons amb els poemes de V.A.Estellés. Fa dotzenes de concerts didàctics a IES i Universitats. Enregistra en directe el CD/DVD Maragall, paraula viva, amb col.laboracions de Serrat, Aute, Pasqual Maragall, Carles Canut, etc.

2012: Escriu diversos llibres infantils i juvenils que sortiran el 2013 i queda finalista del premi Barcanova de Literatura Infantil i Juvenil amb La Serpentina i l’antiga família. Commemora el 30 aniversari de la sortida del seu primer disc amb un concert antològic que presenta a la sala Luz de Gas. Canta a La Garriga, Terrassa, Barcelona (Barnasants), Sta Coloma de Farners, Montpellier, Lleida, Nàpols, Tartu (Estònia), etc.

2013: Surt un nou CD monogràfic (Brassens, llum i ombra) amb versions de Georges Brassens. Elabora Itineraris Pedagògics de Llengua i Literatura per a alumnes d’ESO. Ed. Barcanova publica les novel.les El ficcionauta i La Serpentina i l’antiga família, i el llibre de textos breus Paraules d’amor, i Cruïlla, el seu llibre de narracions La guerra dels mots.

2014: Estrena al Teatre Romea, al Kursaal de Manresa, etc, diversos espectacles escrits per ell i dirigits per Carles Canut, amb actors com Joan Pera, Jordi Boixaderas, Mingo Ràfols, Mònica Glaentzel, etc (“Amb ales a la veu”, “No fem bromes amb l’humor”, les dramatitzacions de la “Disputa de l’ase” i de “Lo Somni”). Realitza prop de vuitanta tallers literaris entre gener i juny a IES i escoles d’arreu de Catalunya. Adapta “Cyrano de Bergerac” i “L’auca del sr. Esteve” per a una col.lecció juvenil de Barcanova. Prepara una nova novel.la i un nou CD de temes propis per a 2015, així com un llibre sobre la història de la Cançó Francesa des del s. XIX.

No hem llegit el llibre, però de ben segur amb la vida interessant i els grans projectes que ha tingut el Miquel Pujadó segur que serà molt interessant, frisant per llegir-lo.


No hay comentarios:

Publicar un comentario