martes, 14 de mayo de 2019

Parlem del Cantaor Xavier de Bétera i el seu nou disc "Empentes"


Xavier Benedito Casanoves, mes conegut com Xavier de Bétera és un jove “cantaor” de cant d’estil valencià que ja a l’edat de 7 anys va començar el seu aprenentatge de la mà de Vicent Izquierdo (el Naiet de Bétera).
Poc a poc Xavier es va convertir en un projecte nou i lluminós, respectant la tradició del cant valencià i afegint nou ritmes i maneres de fer en el cd "Emprentes" (Temps Record, 2019)
El cert es que hi ha una nova generació de "cantaors" valencians Xavier de Bétera, Jonatan Penalba, Hilari Alonso .... Els Jovéns invovant amb el pop i el cant valencià que asseguraven la pervivència d’un patrimoni tan valuós que es de transmissió oral i amb un valor cultural molt alt.
Ara, després de vint anys als escenaris i d’haver estat el primer professor de cant valencià en el conservatori, Xavier dóna un volantí artístic i escomet un nou repte en la seva trajectòria: abandonar momentàniament el terreny segur, ben afermat per la tradició, del cant d’estil i les albades, per endinsar-se per les cartografies dubtoses del folk contemporani, eixe gènere de contorns difuminats que pren la música tradicional com a fang primigeni del procés creatiu, una massa argilosa que cal pastar, modelar i coure sense que perda l’olor del terrer. 
Xavier publica "Empremtes" (Temps record, 2019), un primer treball que té les col·laboracions de 22 noms de referència en el panorama actual de la música d'arrel: Kepa Junkera, Eliseo Parra, Vanesa Muela, Pep Gimeno Botifarra, Carlos Beceiro, Efrén López… i alhora també ha participat en la musicació del Bestiari de Josep Carner amb The New Catalan Ensemble (NewCat) rodejat d'artistes i amics com Joana Gomila,  Manu Sabaté, Gemma Humet o Pau Puig.  
També ha sigut imprescindible el savi guiatge de Paco Lucas i Néstor Mont, directors musical de la proposta i autors d’uns arranjaments policroms i expansius i  com no una veu prodigiosa que es belluga entre empremtes antigues i modernes, plena de força, valentia i arrels de la terra.
A més es de destacar que en el CD posa el nom de les cançons i el origen, aixi a part de saber com es diu, saps d'on prové:
- Fandango pide la niña (Sant Mateu)
- Vengo de moler morena (Segovia)
- Havanera dels treballadors (Vall d'Uixó)
- Seguidilles d'estimar (Llucena)
- Picaina, quina aigua cau (Beneixida)
- Bolero de món net (Xàtiva)
- Seguidilles de la terra (Motilleja, Hortunas i Vallanca)
- L'u de batre (Tàrbena/tradicional)
- Romanç del Facebook (Nàquera)
- Creuant l'aigua de la mar - JFS (Alcublas)
- Fandango del Whatsapp (Aiora)
- Goig de la Lluna (Vallès)
- Petenera de la dona valenta (Muro)

L'acompanyen a la banda Ismael Alcina,Didier Ferrando, Paco Lucas, Néstor Mont i Aitor Saéz de Jáuregi.


No hay comentarios:

Publicar un comentario