miércoles, 15 de mayo de 2019

Parlem del nou disc de The Pinker Tones i Quartet Brossa anomenat "Leon" en homenatge al inventor del Theremin


"Leon" (Kasba, 2019) és una recopilació de cançons, una coreografia, una proposta audiovisual, i molt més que això. Juntes conformen un espectacle multidisciplinari que ara dóna pas a un disc. "Leon" és, en definitiva, una gran projecte. Un gran projecte que pretén celebrar el centenari de la patent del Theremín, primer instrument electrònic inventat per Leon Theremin, el seu creador, el 1991.
Per extensió, els seus creadors, The Pinker Tones i el Quartet Brossa, celebren amb aquest gran treball el centenari de la música electrònica. I per això han comptat, també amb la col.laboració del Quartet Mèlt i dels thereministes Jairo Moreno i Víctor Estrada.
Al setembre de 2018, al Mercat de Música Viva de Vic, es va realitzar un pre-estrena de l'espectacle que va meravellar crítica i públic, i ara Kasba Music us presenta el disc.
Si en veure l'espectacle es podia parlar de musical a manera de biopic, ara no hi ha dubte que parlem d'un biodisc en què les cançons presentades en forma d'òpera formada en tres moviments, es balancegen entre la música clàssic i l'electrònica, amb alguns acostaments al pop, realitzant un viatge que atreu i hipnotitza l'oient fins a submergir-lo de ple en la atribolada vida de Leon Theremin.
El projecte "Leon" va néixer de la voluntat de treballar conjuntament de dues formacions molt allunyades musicalment però que comparteixen una mateixa inquietud per inverstigar i per aventurar-se a nous reptes: el grup d'electrònica The Pinker Tones i la formació clàssica Quartet Brossa. La naturalesa d'aquests dos universos sonors tan distants (els instruments de corda i l'electrònica) troben un objectiu i un llenguatge comú celebrant el centenari de la música electrònica a través de la difusió de la vida del creador del seu primer instrument -i violoncel.lista- Leon Theremin.
Una vida que transita pels fets més singulars de la història mundial del segle XX, des de la primera guerra mundial fins a la caiguda del mur de Berlín, i qu ebascula entre el Kremlin i Hollywood, entre el Gualg siberià i el Carnegie Hall, entre crear enginys per la presó d'Alcatraz i fer-ho per la nau especial Sputnik. Una vida plena de situacions límit: d'històries d'amor que transgredeixen els prejudicis racials americans, de desaparicions sota l'ombra de l'espionatge, creació d'invents inversemblants per sobreviure a condicions físiques extremes... En definitiva, una biografia fascinant on es dibuixa la poca distància entre l'èxit i el fracàs, l'amor i el desamor, la fama i l'oblit, la vida i la mort.
Junts, The Pinker Tones i el Quartet Brossa, construeixen un viatge musical apassionant que desplega des d'enginyoses referències a Stravinsky, Shostakóvich, Copland, Gershwin o Milhaud fins a homenatges estètics a Roxy Music o Depeche Mode, sense oblidar les pinzellades de folk, minimalisme i musica afroamericana. Un còctel musical explosiu i actual que permet múltiples lectures i nivells de comprensió.
La coberta del format físic de l'àlbum ha estat realitzada per l'estudi de disseny Lo Siento, dirigit per Borja Martinez, que en els darrers 8 anys ha sigut guardonat amb 8 premis Laus, inclosos un premi Gran Laus i un premi Laus Or.


No hay comentarios:

Publicar un comentario