domingo, 17 de mayo de 2020

Rock de Kasba reedita "Dels rics i dels pobres" dels mítics Pixamandúrries


Rock de Kasba publica divendres l'àlbum pòstum de Pixamandúrries, es tracta de "Dels rics i dels pobres" enregistrat el desembre de 1994- L'havia de publicar Tralla Records tot just fa 25 anys; van ser els primers de l'anomenat "rock català" en fer una gira europea

Pixamandúrries va ser un grup creat a l'Empordà el 1989 després de la dissolució dels Miok's.
La seva trajectòria va ser curta però intensa i productiva i va deixar una petjada que avui facilment podem reconèixer. Entre els seus mèrits, el fet d'haver estat el primer grup de l'anomenat "rock català" que van realitzar una gira per França i Alemanya i que els va portar a actuar a Paris o a participar al festival "Rock & Regions" de suport a les llengues minoritàries el gener de 1995.
Tot i això, els seus membres sempre es van deslligar d'aquesta etiqueta. L'any 1990, el grup va publicar amb Picap el seu primer àlbum, "Quina vida", però descontents amb el tractament comercial i promocional del segell, s'hi van desvincular i ràpidament van començar a traçar el seu propi camí, fet que els va anar allunyant del "rock català" i els va anar apropant ràpidament als moviments socials alternatius i a les formacions de hardcore punk.
El 1993 van autoeditar un àlbum en format casete, "L'any dels gossos" (reeditat fa unes setmanes per Rock de Kasba) i amb ell van fer un pas endavant en matèria lingüística, presentant temes en català però també en esperanto, àrab o castellà, fet que filosòficament els començava a apropar a formacions de cross-over o el que posteriorment es va anomenar mestissatge.
El gener de 1994, tan sols setmanes després de l'alçament zapatista a les muntanyes de Xiapes (Mèxic), el grup va enregistrar "Tierra y libertad" un single que es va publicar diés més tard i que va ser la primera acció solidària amb el moviment zapatista realitzada a l'estat espanyol. El single va ser publicat per Tralla Records, Capità Swing i El Lokal i se'n van vendre milers de còpies que van aconseguir una important aportació econòmica que es va fer arribar als pobles indigenes en rebel·lia de Xiapes. (Aquest single va ser, també, reeditat per Rock de Kasba fa poques setmanes).
Aquell single va tenir força ressò i el grup va multiplicar les seves actuacions més enllà de Catalunya, arribant a actuar per tot el territori lingüístic, des d'Elx fins a Ciutadella o Ciutat de Mallorca, i inclús més enllà doncs el gener de1995 van realitzar aquella gira per França i Alemanya.

El desembre de 1994 el grup enregistrava a Barcelona "Dels rics i dels pobres", el que havia de ser el seu tercer àlbum. És un disc ric en matissos, on la base musical és el hardcore punk però amb una constant presència de música tradicional catalana i amb apropaments a músiques llatines, fet que els continuava apropant a les corrents dels mestissatge. Instrumentalment, com a grup de hardcore punk sobtava la utilització de percussions i de la gralla, fet que donava una sensació de festa a les seves energètiques actuacions i que a dia d'avui està plenament assumit.
Filosoficament els membres del grup s'havien endinsat de plé en les realitats de les societats indígenes americanes, sortien  pintats a l'escenari i trobem una gran presència de les seves lluites en aquest disc, des de "La bonaj vortoj" que és una adaptació en esperanto de la carta que el cap indigena Seattle va enviar al President dels EUA, fins a "Saldu auna" una interpretació lliure d'una cançó escrita en yahi (un desaparegut idioma nadiu de Nord Amèrica), passant per "Tot per tots" (sobre les proclames zapatistes) o "La història dels assassins 2" (sobre els efectes actuals de l'explotació post-colonial).

La formació de Pixamandúrries en aquest disc era:
Pine, guitarra i veu.
Kuko: percussió, gralla i veu
Kinty: bateria.
Xevi: guitarra.
Joni: baix i veu.


No hay comentarios:

Publicar un comentario