miércoles, 31 de marzo de 2021

Carola Ortiz i el seu nou disc "Pecata Beata"

‘Pecata Beata’ (Segell Microscopi, 2021) és el tercer àlbum com a compositora [i productora] de la cantant i clarinetista Carola Ortiz. En aquest nou treball, l’artista egarenca, ha musicat poemes d’escriptores catalanes com Montserrat Abelló, Mercè Rodoreda, Víctor Català i Anna Gual, entre d’altres, per celebrar, a través dels seus versos, l’univers femení de la seva terra. 

LA ROSA ALS LLAVIS, single avançament el 4 de març: Aquesta és l’única cançó del disc amb un poema original de Salvat-Papasseit (la resta de poemes són d’escriptores catalanes). ‘Perquè Has Vingut’, el nom original del poema, descriu un diàleg entre les roses i els lilàs, i la seva gelosia al veure passar una noia molt jove, d’una bellesa pura i desbordant que fa reviure al narrador. El poema s’inclou dins del llibre anomenat La Rosa als Llavis, que l’autor va escriure als 29 anys quan es va enamorar d’una infermera que el cuidava de la tuberculosis, malaltia que el va fer sortir de Barcelona, retirar-se a la naturalesa, i finalment li va treure la vida. El poemari té moltes influències de tradició popular i cortesia provençal, i alguns d’ells prenen la forma lírica propera a la cançó i té un contigut eròtic transgressor a l’època. 

La inspiració musical li va venir d’un vol a Carola Ortiz, amb una melodia que podria recordar a la música catalana tradicional, a Frederic Mompou i Eduard Toldrà (qui va musicar el poemari), o també inclús a una melodía d’origen sefardí o grec. L’adaptació a cordes l’ha fet el veterà nord-americà John King, qui va composar per la companyia de Merce Cunningham durant deu anys, amic que la Carola va fer durant la seva estada a Nova York el 2013. La sensualitat de la cançó vé accentuada per la presència d’una improvisació al clarinet baix.


ELS MÚSICS i L'EQUIP TÈCNIC

Carola Ortiz, veus, clarinet baix, composició. 

Heloïse Lefebvre, violí. 

John King, viola i arranjaments de corda. 

Sandrine Robilliard, violoncel.

Pau Lligadas, contrabaix.

Enregistrat a Sol de Sants, desembre 2019 i 2020.

Editat per Aniol Bestit i Denys Sanz.

Mesclat i masteritzat per Denys Sanz.

Fotografies: Silvia Poch.

Art: Hugo Cornelles.

Maquillatge: Miriam Sánchez.

Vestuari: Carola Ortiz i Edurne Arizu.

Disseny interior del disc i portades: Hugo Cornelles.

Foto: Sílvia Poch


CAROLA ORTIZ: Va néixer el 15 de març del 1986 a Terrassa, filla de músic de jazz i de mare del món del teatre. Va créixer musicalment entre la Jazz Cava de Terrassa i el Conservatori de la mateixa ciutat. Es va seguir formant al Taller de Músics i a l’Esmuc tan en cant com en clarinet.  

Tot i així, als 18 anys descobreix que la seva passió és viatjar i nodrir-se de músiques i cultures d’altres països. Ha viscut a Nova York i ha passat estades llargues a la India, Berlin, Brasil, Grècia, Turquia…  

Com a col·laboradora ha tocat amb primers noms del jazz, del flamenc i de l’escena world-folk, tant en l'àmbit nacional com internacional. Ha col·laborat en més de 20 discos, ha coproduït tres àlbums amb grups propis (Minimal Hits i AxisOrca) i des del 2016 ha iniciat la seva carrera com a solista amb els àlbums: Sirin (2016), doblement nominat als Independent Music Awards de NY, i Spirala (2018) inclòs entre els millors discs del 2019 recomanats pel periodista americà Ted Gioia.  

Carola ha interpretat les seves composicions a clubs i festivals de la Península, França, Itàlia, Nova York, Canadà, Índia, Alemanya, Anglaterra i Hongria i estava preparant una gira per Austràlia que de moment ha quedat interrompuda per la pandèmia.

No hay comentarios:

Publicar un comentario