jueves, 18 de noviembre de 2021

Raúl R. Sola presenta "Canciones de amor y miedo"

L'artista Raúl R. Sola va presentar el passat dissabte 2 d'octubre el seu nou àlbum "Canciones de amor y miedo", en un concert a la natura (l'Ametlla de Vallès, Barcelona), organitzat i registrat audiovisualment per la productora Mala Idea. Acompanyant pels músics Marc Vilajuana (veu), Roger Martínez (percussió) i Elena Tarrats (veu), Raúl va presentar vuit de les tretze cançons que formen part d'aquest disc.

Raúl R. Sola, natural de Granada (1988) i establert a Barcelona des de 2010, acaba de publicar "Primer estiu a les illes", primer avanç del seu nou àlbum, "Primer verano en las islas".

Després de treballs com The Longest Way Home (un dels tres millors discos de rap de l'any 2014, segons La Quarta Part de RNE3) o Los Días En Que Dejé De Ser Tú (Descacorde Ediciones, 2017), sota els pseudònims de  Rase Mellowmano i Rase Tapándari, Raúl R. Sola s'endinsa ara en el món de la cançó d'autor i la música d'arrel per donar forma a una obra musical i literària que explora l'amor en les seves diferents vessants.

S'acompanya, per a això, de la seva guitarra espanyola, la seva veu poètica, nodrida pel Rap i el Spoken Word, i la seva harmònica; comptant amb la col·laboració de tretze músics provinents de Grècia, Algèria, Argentina i Espanya, amb instruments d'origen grec, turc, àrab i espanyol, i veus que canten en llatí, català, grec, àrab i francès.

Amb aquesta diversitat, Raúl es proposa unir diferents sons i cultures de la Mediterrània, en una lectura comuna de la història que ens travessa com a individus i societats al voltant d'aquest Mare Nostrum. Una història que parla de l'amor romàntic (Despertar, Primer verano en las islas) i la seva transmutació en un amor transpersonal (Los días en que comencé a ser tú), que va més enllà d'una persona (Éramos Siempre) o un lloc (Paisaje Nevado), d'una generació (Niños de la guerra) o un ideal (Un mundo demasiado humano), obrint-se a l'misteri que és viure (Mar del Norte), aquí i ara (la tarda, a l'alba).

Tot això, en un viatge que recupera músiques d'abans (el cant gregorià i ortodox de l'edat mitjana, la Lira d'Apol·lo de la Grècia Antiga, el so payador de la pampa Argentina) i d'altres llocs de la Mediterrània (La Lira de l'Pondos grec, el Yaylín Tanbur turc, el cant melismàtic algerià) per rellegir la cançó dels anys seixanta i setanta (d'autors com Leonard Cohen, Bob Dylan, Silvio Rodríguez, Paco Ibáñez o Nick Drake ...), en clau moderna (Rap i Spoken Word) sobre arpegis de guitarra inspirats en la música actual de José González o The Tallest Man on Earth.

I és aquesta una obra musical i literària, presentada en la forma d'un llibre-disc (finançat pel públic en una companya de micromecenatge durant el confinament), les cançons componen la novel·la El Observador, que va guanyar la Beca Montserrat Roig de el programa Barcelona Ciutat de la Literatura a la seva recent edició de 2021.

Així és "Canciones de amor y miedo", una resposta a aquella màxima llançada pel poeta sufí, Rumi, al segle XIII: "la teva tasca no és buscar l'amor, sinó buscar i trobar les barreres dins de tu mateix que has construït contra ell ". 

No hay comentarios:

Publicar un comentario