viernes, 8 de julio de 2022

Desvario Flamenco '22 a Nou Barris (Barcelona) del 22 al 24 juliol

● L'Ajuntament de Barcelona i l'Associació El Dorado renoven la seva aliança per organitzar a la ciutat la mostra més representativa de l'escena flamenca actual

● El festival, que s'inclou per primera vegada en la programació del Grec i suma el suport de la Diputació de Barcelona, oferirà cinc concerts i augmenta la seva proposta d'activitats paral·leles 

● Els concerts i les activitats es duran a terme al Pati de la Seu del Districte (Plaça Major de Nou Barris, 1) del 22 al 24 de juliol 

● Les entrades estan a la venda al preu de 15 euros

El Districte de Nou Barris i El Dorado (Societat Flamenca Barcelonina) van desafiar l'any passat les dificultats post-pandèmiques perquè la ciutat pogués tornar a gaudir d'un festival flamenc que fos un reflex de l'escena flamenca contemporània: transversal, diversa, inclusiva i amb vocació d'arribar a tots els públics, també el familiar. Així va néixer Desvarío. Flamenco 21 Nou Barris. 

La proposta, malgrat les condicions tan adverses, va ser un èxit, així que els dos agents han renovat la seva aliança i hi han implicat dos més, la Diputació de Barcelona i el Festival Grec, per fer-la créixer i omplir el Pati de la Seu del Districte de tradició i avantguarda flamenca durant tres dies: del 22 al 24 de juliol. 

Com explica Xavier Marcé, el regidor del districte, “Nou Barris aporta a Desvarío la possibilitat d’arribar a un públic més ampli mantenint la seva identitat, i la seva incorporació al Grec ens permet, a més, donar a un festival de districte un sentit de ciutat”.

Desvarío no surt del no-res: recull l'essència del festival de flamenc que va néixer a Nou Barris l’any 2000, i que va suposar el debut d'Arcàngel com a cantaor professional a Barcelona. 22 anys després, el consagrat artista de Huelva torna al festival com a cap de cartell del divendres 22 de juliol. En la gestació d'aquell festival que va arribar amb el nou segle hi va participar Pedro Barragán, actual president d’El Dorado, i el seu segell és també darrere de Desvarío: “Una mostra viva del flamenc d'avui, ric, polièdric, divers; interpretat per artistes que es mouen amb desimboltura en l’equilibri tens que uneix la tradició amb l'avantguarda, entre el respecte al codi heretat que els nodreix i l'atreviment per sobrepassar-lo, en funció de la pulsió que els dicta la necessitat de viure el seu temps”, segons les seves pròpies paraules.

La programació de Desvarío combina la presència de joves empoderats i amb talent amb la de figures plenament consolidades, i en aquesta edició compta amb la col·laboració especial d'un dels millors guitarristes dels últims temps: Pepe Habichuela. 

Artistes dels quatre punts cardinals (catalans, andalusos, navarresos, madrilenys, mexicans, formats als Països Baixos…) i de diferents disciplines (músics i ballarins, sí, però també poetes, estudiosos i activistes de la sobirania alimentària), reunits entorn d'una passió comuna que sintetitza a la perfecció el potent cartell creat per l’il·lustrador i arquitecte argentí Pedro Strukelj.

Tot seguit us detallem el contingut de la programació : 


CONCERTS

Divendres, 22 de juliol, 21.00 hores

Concert inaugural amb Arcángel, acompanyat a la guitarra per Miguel Ángel Cortés i a les palmes per Los Mellis.

El cantaor de Huelva, amb un coneixement profundíssim de les arrels flamenques i un interès constant per trobar nous camins, que li han proporcionat el reconeixement internacional de la crítica i el públic, porta al festival el seu últim disc, ‘Al este del cante’, premiat amb un LatinGrammyAward.

Dissabte, 23 de juliol

A les 21.00 hores, CERTIDUMBRES, un espectacle en format duo creat i protagonitzat per la bailaora de Jaén Vanesa Aibar i la cantaora i guitarrista sevillana María Marín.

La trobada entre una bailaora que parteix del flamenc i la dansa per crear una dansa moderna i lliure, amb la visió oberta d'una guitarrista nascuda a Utrera però formada en guitarra clàssica als Països Baixos que ha col·laborat en projectes de jazz, música clàssica i músiques del món al costat de figures com Carles Benavent, Tomatito, Antonio Serrano i Javier Colina, i ha acompanyat bailaoras com Leonor Leal.

A les 22.30 hores, VIDA. DE CERCA, amb el trio format pel guitarrista Josemi Carmona, el contrabaix Javier Colina i el bateria i percussionista Bandolero, que ha ja va passar per El Dorado. A Desvarío Flamenco 22 compten amb la col·laboració especialíssima de Pepe Habichuela.

Josemi Carmona és especialment conegut per haver format part del mític grup de flamenc fusió Ketama. Amb el flamenc a la sang (és fill de Pepe Habichuela i la bailaora Amparo Niño), ha tocat amb Paco de Lucía, Jorge Pardo i, ara, amb el navarrès Javier Colina, un dels millors contrabaixistes del país, amb qui ha gravat el disc ‘De cerca’. Colina ha col·laborat amb Tete Montoliu, Al Foster, Chucho Valdés i Sílvia Pérez Cruz, entre moltes altres estrelles. Completa el trio el percussionista madrileny Bandolero, que ha tocat amb artistes com Enrique Morente, Tomatito, Vicente Amigo i Pepe Habichuela, que farà una col·laboració especial al concert.

Diumenge, 24 de juliol

A les 20.00 hores, concert de la cantaora  Alba Carmona, acompanyada a la guitarra per Jesús Guerrero.

Alba Carmona, una catalana trasplantada a San Fernando que porta mitja vida estudiant les músiques d'arrel i que ha posat aquest coneixement al servei d'artistes com Perico Sambeat, Carlos Saura, Chano Domínguez o Las Migas, presenta el seu primer disc en solitari, que duu el seu nom i ha estat compost gairebé íntegrament per ella mateixa i produït per Jesús Guerrero. El gadità, guitarrista habitual de Miguel Poveda i una de les grans figures de l'escena flamenca actual, l'acompanyarà a Desvarío. 

A les 21.30 hores, JARDÍN IMPURO, espectacle de ball a càrrec del ballarí i coreògraf sevillà Andrés Marín, acompanyat per les guitarres de Salvador Gutiérrez i Raúl Cantizano, el cante de José Valencia i la percussió de Dani Suárez. 

El bailaor i coreògraf sevillà Andrés Marín és un dels grans renovadors del ball flamenc. Minimalista, inconformista i inquiet, ha col·laborat amb figures com Blanca Lli i el musicòleg Llorenç Barber, i ha seduït amb la seva llibertat creativa tant les platees del Sadler’s Wells de Londres, l'Òpera de Lilla i els festivals de flamenc de Nimes i Los Angeles, com les de les grans cites flamenques de la seva terra. Al seu costat, a l'escenari de Desvarío, un altre artista transgressor, el guitarrista Raúl Cantizano; el cantaor nascut a l'Hospitalet de Llobregat, tot i que criat a Lebrija, José Valencia; el guitarrista Salvador Gutiérrez i el percussionista Daniel Suárez. 


ACTIVITATS PARAL·LELES

Divendres, 22 de juliol, 19.00 hores, CONFERÈNCIA ‘De la era Pulpón a aceptamos pulpo como animal flamenco’, a càrrec del prestigiós divulgador del flamenc José Manuel Gamboa. 

Gamboa té una llarga experiència a la ràdio, la televisió i la premsa escrita, apareix com a guitarrista en diversos discos i ha publicat importants obres sobre flamenc. 


Dissabte, 23 de juliol

A les 12.00 hores, CRONEXIONES (DESDE LA TACONES, CAPITANEADAS POR POL JIMÉNEZ Y ANA PÉREZ), improvisacions cronometrades a càrrec de dues parelles artístiques creades per a l'ocasió i que no han treballat juntes mai abans: la bailaora Aina Núñez i el guitarrista Jero Férec (a les 12.00 hores), i el bailaor Martí Corbera amb el rapsode Josep Pedrals.

A les 13.00 hores, LA HORA DEL RITUAL, un espectacle en què el flamenc de Juan Carlos Lérida es troba amb la passió culinària de l'artista transdisciplinària Marina Monsonís per explorar, en format performance i a través de la cuina, la comunicació entre el públic i els artistes

A les 17.00 hores, una adaptació per a tota la família de LA LOTERÍA (què és la vida, si no una loteria?), l'espectacle de Karen Lugo, en el qual la bailaora mexicana està acompanyada pel cante d'Anna Colom, la guitarra de Marc López i la percussió de Pablo Gómez Molina.


Diumenge, 24 de juliol

A les 12.00 hores, tancament de la programació d'activitats paral·leles amb dues masterclass simultànies especialitzades en ball i guitarra flamenca a càrrec d'Ana Morales i Rycardo Moreno. Les places seran gratuïtes i limitades, i s'assignaran per ordre de reserva. 


INFORMACIÓ PRÀCTICA DEL FESTIVAL

Dates: del 22 al 24 de juliol

Lloc: Pati de la Seu del Districte de Nou Barris (Plaça Major de Nou Barris, 1)



No hay comentarios:

Publicar un comentario