jueves, 23 de marzo de 2023

El Festival Afro Blue de Segòvia del 9 i el 10 de juny als jardins dels Zuloaga


El Festival Afro Blue, que es va celebrar per primer cop l'any passat a Segòvia, ha anunciat la programació la segona edició. Aquesta se celebrarà el 9 i el 10 de juny als jardins dels Zuloaga de la ciutat castellà lleonesa, i portarà alguns dels noms més emblemàtics del panorama musical d'arrel afroamericana: un festival perquè gaudeixi qualsevol amant del blues, el jazz , el soul o el funk.

Per a aquesta nova edició, el festival ha anunciat les següents confirmacions de luxe: The Main Squeeze, Fantastic Negrito, Ida Nielsen & The Funkbots, Myles Sanko, James & Black, Tonina, Juan Zelada, Adrià Costa, Kamikaze Helmets, The Buttshakers i Dennis Rollins Velocity Trio. Així, el festival uneix la qualitat de les inigualables propostes musicals amb la gastronomia, el patrimoni cultural i natural de la ciutat i un espai històric com és els Jardins de Los Zuloaga en un cap de setmana únic.

El públic de l'esdeveniment és variat i familiar, de manera que tindrà lloc des de les 18:00 fins a les 1:00. Set hores de bona música i diversió amb un cartell que no abaixarà el llistó en cap moment. A més, aquesta aposta per la inclusió etària es recolzarà en la gratuïtat per a menors de 16 anys i la tarifa reduïda per als joves de 18 a 24 anys.

Les entrades ja estan disponibles a partir de 47,85 euros + despeses (16,29 euros amb abonament jove).


FANTASTIC NEGRITO. Fantastic Negrito (àlies artístic del californià Xavier Amin Dphrepaulezz) és un dels més incisius artistes de blues i R&B del present. La seva carrera musical es va enlairar el 2015 en guanyar un concurs per a nous talents de NPR (la ràdio pública nord-americana). L'any següent va gravar el disc The Last Days of Oakland (2016), premiat amb un Grammy al Millor Àlbum de Blues Contemporani. Un preat guardó que va tornar a guanyar amb els seus dos següents àlbums, "Please Don't Be Dead" (2018) i "Have You Lost Your Mind Yet?" (2020). Ve a presentar a Afro Blue Segòvia el seu darrer enregistrament, el LP "White Jesus Black Problems" (2022), i ho farà amb el directe elèctric i apassionat que li ha elevat als altars actuals del gènere.

THE MAIN SQUEEZE. Amb profundes arrels musicals del mig oest, han anat llaurant les seves vides a cada gir i corba que s'han trobat. De començar com una banda de festes a la Universitat d'Indiana, al seu darrer llançament, "To Be Determined", que il·lustra la seva maduresa musical i creativitat inspirades en la seva nova llar a Los Angeles. La banda ha passat diversos anys construint una sòlida base des que van ser enfilats pel productor Randy Jackson: han tocat a Red Rocks; compartit escenari amb The Roots, Aloe Blacc, Jane's Addiction, Umphrey's McGee i Trombone Shorty; i han trepitjat escenaris de festivals com Bonnaroo, Electric Forest, Summer Camp i High Sierra.

The Main Squeeze és una barreja de soul, hip-hop, funk i rock. Saben que el seu so és commovedor, poderós i únic, cosa que corroboren mitjans com Rolling Stone o Billboard. Aquests fonaments són importants, però el veritable enfocament de The Main Squeeze sempre serà esforçar-se per arribar a l'interior de les persones. La seva música és un equilibri de ritme, emoció, veus i instrumentació, en un ambient alhora atemporal i futurista, ja que estan inspirats pels grans però han trobat una manera d'infondre el seu propi geni a la barreja. The Main Squeeze apel·la al teu cap, cos i cor.

IDA NIELSEN & THE FUNKBOTS. Ida Nielsen va saltar mundialment a la fama per acompanyar Prince en directe durant les seves gires, des del 2010 fins a la seva prematura mort l'abril del 2016. Ella descriu tocar amb Prince com "un gran regal, el viatge musical més màgic que mai hagi existit, una experiència d'aprenentatge continu més enllà de tota imaginació”.

Després dels anys amb Prince, Ida va començar a concentrar-se en la seva carrera en solitari, perquè Ida també és una artista per dret propi i hi ha una cosa molt peculiar. Després del llançament del seu tercer àlbum en solitari, "turnitup" (tardor de 2016), ha estat de gira per tot el món amb la seva increïble banda, llançant el seu quart àlbum, i acaba de llançar el seu 5è àlbum en solitari "02022020" a la mateixa data: 0202-2020. La seva música és una barreja de funk i hiphop de la vella escola, amb pop-ups de reggae i world music, melodies cridaneres i molt baix. El seu nou àlbum es llançarà al juny de 2023, i espera que aquest disc estigui completament ple de funk com de costum.

MYLES SANKO. El carismàtic soulman i compositor britànic Myles Sanko, d'arrels ghaneses i actualment establert al Sud de França, torna a la càrrega amb un meravellós àlbum "Memories Of Love" (2021), després dels aclamats "Born In Black & White" (2013 ), "Forever Dreaming" (2014) i "Just Being Me" (2016).

"Vull que la meva música sigui un lloc on sentir-se viu", diu Myles Sanko. "La motivació real és la que rebo del meu públic quan actuo i la meva intenció és compondre i interpretar en directe la música que a mi també m'agradi escoltar".

El xou en directe captura la maduresa artística i personal, amb més de 300 actuacions al circuit europeu de festivals i clubs de jazz, transformant-la en una impressionant compilació de música soul moderna. El 3 de març publica el seu primer àlbum en directe amb la seva banda i acompanyat per l'Orquestra Filharmònica de Luxemburg, formada per 90 músics i dirigida pel mestre Gast Waltzing, guardonat amb un Grammy.

JAMES & BLACK. Bruce James i Bella Black van unir les seves forces a Austin, Texas el 2011. Les arrels de la seva música sorgeixen de la tradició del Southern Soul de Texas, Nova Orleans i Memphis, però no són un retrocés. La base de James & Black són les veus i les històries a les seves cançons. Des que es van mudar a Europa l'estiu del 2012, James & Black han girat per Bèlgica, Holanda, Alemanya, Itàlia, Espanya, França, Bulgària, el Regne Unit i ara Eslovàquia, tocant prop de 150 espectacles per any i cobrint més de 700.000 km en el procés. L'abril del 2017 van actuar al Baltic Soul Weekender amb Sister Sledge, Lenny Williams i CeCe Penniston a prop d'Hamburg, Alemanya i van realitzar un tribut a Allen Toussaint al Porretta Soul Festival. James i Black també van participar al festival Peer Blues amb els seus companys texans ZZ Top, Jools Holland i els Blind Boys of Alabama.

James & Black va gravar un primer àlbum en viu, "N9" (2012), seguit del seu primer àlbum d'estudi, "How Long is Now" (2015). "James & Black - Live at La Chapelle" (París FR) va ser llançat el novembre de 2016 i presenta Felix Sabal Lecco, Nicolas Thys amb DJ Phil Ross i el seu segon àlbum d'estudi, "This Time", produït per Jean-Pol Van Ham a Magnet Studios a Brussel·les BE, el juliol de 2017 amb gires de llançament a Alemanya, Espanya, França, Itàlia, Bèlgica, Eslovàquia, Eslovàquia, Bulgària, Hongria, Regne Unit i Països Baixos.

"Be Water, My Love", llançat a l'estiu del 2020, consta de quatre noves composicions i afegeix un nou element, que no es troba en els seus dos àlbums anteriors, amb Bella rapejant en dues de les pistes. Les pistes rítmiques van ser enregistrades en viu i capturen l'energia que és la marca registrada d'una actuació de James & Black. Com sempre, l'enfocament són les lletres i les històries que s'expliquen a les cançons.

TONINA. És una cantant, compositora, baixista, periodista musical i poeta natural de Missouri, St. Louis, que interpreta la seva música original juntament amb versions en anglès, espanyol i italià. Tots aquests elements li han atorgat un abast musical incomparable, tocant molts gèneres diferents però fent que cadascú sigui seu. El seu sentit del ritme, la seva melodia i la seva extraordinària veu i interpretació de cançons fan de les seves actuacions una experiència emocionant per a tots els oients.

Després de graduar-se a Berklee College of Music, va ser nomenada una de les artistes favorites de NPR el 2018. A més, l'artista participa activament en plataformes activistes com Black Live Matter, Indigenous Rights, Trans Rights o Stand with Palestine.

JOAN CELADA. Cantant, compositor i músic espanyol. Va curar estudis al Liverpool Institute for Performing Artists, on va rebre per part de Paul McCartney el reconeixement a la millor composició de la seva promoció. Va començar la seva trajectòria professional a Anglaterra, i va culminar aquesta etapa telonejant Amy Winehouse a Back to Black Tour.

Després del seu periple britànic de 10 anys, amb èxits contrastats, sonant a la BBC, girant pel Regne Unit, Juan Zelada ja porta instal·lat a Espanya més de 7 anys, oferint 4 discos més, concerts potents, cançons frontereres, col·laboracions amb artistes establerts a nivell nacional, i una infinitat de cançons noves que demostren la seva dedicació, compromís i amor per la música.

Juan Zelada va treure el desembre del 2022 nou EP “Cool Mood”, homenatjant així els estudis amb el mateix nom a Villalba on es va gravar. El seu single “This moment” cantant pels carrers de Lavapies, va arribar des de Tomavistas telonejant Simply Red, fins a les platges gallegues animant aquest estiu passat. Inclou l'ullet a sèries “b” americanes amb “Guest starring” o la crítica i reflexiva “Less phones”.

Per al 2023 hi haurà molt material nou i concerts començant des de Febrer. Vindrà un EP de cançons en castellà, juntament amb un disc complet a mitjans d'any, per continuar oferint un directe de qualitat amb la banda ple d'energia i musicalitat.

ADRIÁN COSTA. Adrian Costa Blues Band nace de la experiencia acumulada por su líder durante 20 años de carrera, pero sobre todo de su última etapa en la costa oeste de los Estados Unidos. 

Desde festivales de renombre (como Monterrey Blues Festival o Pennsilvania Blues Festival) hasta los locales más emblemáticos del área de San Francisco, la Blues Band de Adrian Costa se consolida como una de las referencias de la escena de Blues en la bahia. Su nuevo trabajo, grabado en San Jose al calor de los estudios Greaseland de Kid Andersen o su colaboración en el álbum Walter Davis Project del pianista Chris Rannenberg (mejor disco de blues 2014 según la revista Blues News) son una buena muestra de ello. 

KAMIKAZE HELMETS. Banda de rock formada por Gabri Casanova y Kike Parra, dos de los más reputados y solicitados músicos de la escena de rock, blues y funk nacional. El primero de ellos, licenciado en jazz, ha recorrido buena parte de Europa y America con sus anteriores proyectos (Anaut, The Sweet Vandals y más), mientras que el segundo, licenciando en la universidad LCCM de Londres, ha sido baterista de bandas como Aurora & The Betrayers, Taxi, Love Division o Gansos Rosas. Su proyecto conjunto bebe de influencias como Led Zeppelin, Black Keys, White Stripes, pero dándole un enfoque actual y mirando al presente y futuro en la estela de artistas como Queens of the Stone Age o los actuales Royal Blood. Una puesta en escena única con un batería cantante; una suerte de mutación bastarda a medio camino entre Boham y Plant y junto con el eslabón perdido entre el Groove aplastante con bajos moog sintetizados de Stevie Wonder y las guitarras punzantes whammy de Hendrix.

THE BUTTSHAKERS. The ButtShakers es una banda de soul fuertemente ligada a los movimientos Black Lives Matter, Not In My Name o #metoo. Se trata de una banda liderada por la robusta presencia felina de Ciara Thompson, cuya destreza vocal, mostrada aquí a la perfección, está perfectamente equilibrada entre una sección de vientos generosa y un ritmo diabólico. Mística vudú-psicodélica de la que solo podemos salirnos con la intervención de la sección de metales. El polvo de un encantamiento western de seis cuerdas incrustado en el surco como un gemido ahogado, una explosión que siempre está al borde, y que la voz contiene y amplifica magistralmente.

"Arcadia” es el nombre de su nuevo trabajo, definido como "la tierra de los placeres", un mundo perfecto como lo describe el poeta Virgilio. Esta tierra donde todo es belleza y perfección se convierte, para The Buttshakers, en un lugar de encuentro, un lugar de unión, un momento de resiliencia. No es un lugar de retiro, un escape de la realidad, sino un objetivo por alcanzar. Se trata de una creación influenciada por los acontecimientos políticos y sociales de nuestro tiempo. Aquí encontramos el sonido de un grupo que ha encontrado un sólido equilibrio entre la música soul, sus raíces y sus descendientes: blues, rhythm and blues, funk.

Oscura pero luminosa, “Arcadia” permanece fiel al espíritu del alma: esperanza de lucha, luz del miedo; Incluso cuando las grietas exponen el lado más oscuro de la humanidad, la música soul siempre nos ha dado la seguridad de que de este caos llegará un día mejor. Una filosofía sobre la que construyeron su discografía y presencia escénica; principios fundacionales a los que el grupo siempre ha sido fiel: despertar al oyente, encender el fuego, traer la danza.

DENNIS ROLLINS VELOCITY TRIO. Trombonita, compositor, arreglista y educador, Dennis Rollins es uno de los músicos mas aclamados en la escena del Jazz británico e internacional por su gran versatilidad y creatividad. En 2010 formó Velocity Trio, un insólito proyecto, único en su género e increíblemente exitoso, no solo por la exquisita maestría de sus componentes, sino también por lo inusual de su instrumentación, compuesta por trombón, órgano Hammond (Ross Stanley) y batería (Pedro Segundo). Dennis lidera el trío con su poderoso e inventivo trombón, a veces empleando la electrónica con pedales de efectos, creándo diferentes estados de ánimo, pasando de un enérgico Funk bailable cargado de groove, a melodias suaves y líricas, produciéndo una mezcla estilística distintiva. Él es un innovador visceral que acepta el riesgo y va más allá con su enfoque creativo y vanguardista. El diario London Evening Standard comentó "Rara vez un trío es capaz de producir tan rica y variada gama de tonalidades". Con su primer álbum de debut “The 11th Gate” publicado en 2011, Dennis Rollins Velocity Trio fueron calificados como “power trio” en prestigiosos medios del Reino Unido, y honrados como Grupo del Año 2012 en los premios Yorkshire Jazz Awards. 

A lo largo de su carrera, Dennis ha recibido importantes premios, en 2006 fue galardonado como “Mejor Actuación de Jazz” en los premios Urban Music Awards (UMA). En 2006 y 2007 fue “Mejor Trombonista del Año” en los prestigiosos premios British Jazz Awardas, BBC Jazz Awards y Ronnie Scott´s Jazz Awards. En 2008 fue “Músico del Año” en los premios que concede la British Trombone Society. En 2012 Dennis Rollins Velocity Trio fue “Mejor Banda del Año” en los premios Jazz Yorkshire Awards. En 2018, junto a Ringo Starr y Barry Gibb, Dennis Rollins fue distinguido con la Medalla de la Orden del Imperio Británico por la Reina Isabel II por su aportación a la música británica.


No hay comentarios:

Publicar un comentario