domingo, 1 de octubre de 2023

"Horizonte de Sucesos" el nou disc de REFUGIO 19


"Horizonte de Sucesos" el nou disc de REFUGIO 19

Els seus temes parteixen dels sons de l'indie espanyol dels darrers 20 anys, afegint interessants tocs de psicodèlia dels setanta i traces de les grans bandes del rock alternatiu dels 90 i de la primera dècada dels 2000.

Això sí, aquí no hi ha res de genèric: cada tema està ben pensat i explica històries amb què és senzill connectar. Per què més?

Aquí te'ls presentem un per un:

1-"En tus manos", ens endinsa de ple en un paisatge sonor que no deixarà d'evolucionar fins a la fi del LP. Escrita i gravada en plena onades de pandèmia, la reflexió ens porta a saber que qualsevol cosa que fem sempre estarà en mans d'una cosa que desconeixem, per tant toca aprofitar el temps i viure cada minut al màxim.

2-"Partida y Final". Una introducció amb guitarres contundents i ritme accelerat ens dóna pas a un interval de sentiments barrejats entre enyorança i sensibilitat. Allò viscut fins ara, ha estat un pas del temps en una situació de molts dubtes, aquesta cançó reflecteix aquests pensaments, haver d'abandonar alguna cosa per força i que només quedi reduït a records; de vegades fa la sensació que els moviments són guiats d'una manera concreta i que afecten cada pas que s'intenta fer. Tot això es contradiu amb el bis, ple de força, veus i afirmacions, per confirmar que cada pas servirà i que la por és l'única cosa que cal apartar davant de l'avenç implacable d'un objectiu.

3-"Impronta" és un mig temps, que com el seu nom indica, ens ensenya el tret peculiar que Refugio sempre deixa a les seves cançons. De vegades la persecució d'un objectiu no obté els resultats que l'expectativa inicial havia generat; de vegades, després de la meta és just quan arriba la derrota, tot això és Impronta. So envoltant des del principi, amb una declaració plena de reflexions que trenca en tornades que rugeixen plens de melodies, per concloure en un sol tan psicodèlic i sagnant que segueix el camí traçat per cançons anteriors.

4-“A media voz”, és una cançó amb un títol que ens dóna una lleugera insinuació o expressió del missatge que conté. No és cap altre que el mateix que la banda ha ofert en els seus sis avenços, mostrant una clara personalitat per mantenir el seu estil i comunicar el que pensa de qualsevol tema.

5-"Otras canciones" Aquesta cançó és un mig temps dins del ritme frenètic que s'imposa des de la primera cançó del disc, un cant al passat per valorar el present, records que sempre són al mateix lloc i que de vegades agradaria tornar a viure. Veus soles, narrant amb poca instrumentació la claredat d'aquelles imatges per trencar a les tornades de manera contundent i enèrgica.

6-"Diecinueve". ens porten una cançó al·ludint al seu propi nom "Diecinueve". Marcats sempre per aquesta xifra, Refugi 19, fan una declaració d'intencions des del títol fins a acabar el tema, mostrant la duresa del camí com a banda i esquivar tota mena d'obstacles, així com una afecció desinteressada pel món musical.

Com la banda diu "són estats d'ànim viscuts durant els darrers temps" i el so acompanya des del principi com la seva pròpia història, estrofes gèlides per donar pas a bisos plens d'harmonia i força, cavalcant la secció rítmica a pas veloç i decidit, ens trobem davant d'una cançó en què la banda es veu reflectida i porta per bandera a tots els seus directes.

7-"Años de vida" Una entrada acústica amb una reflexió plena dóna pas a una musicalitat fosca que ens endinsa a l'interior dels problemes i que se sent davant l'adversitat, el desànim i la por que alguna cosa s'acabi. La llum sempre arriba quan les tornades s'alcen, un missatge ple de força i que es resisteix a abandonar quan les coses es torcen.

8-"Equilibrio" Darrere d'una tempesta de so es troba un missatge ple de força i realitat, trobar un equilibri entre allò que veus i allò que sents mai no és fàcil. Trobar un equilibri entre allò que s'explica d'una història i allò que realment va passar no és senzill, una recopilació d'idees amuntegades en una cançó que mostra desvergonyiment i molta electricitat.

9-"Lo que llevas dentro" en la mateixa línia que altres senzills d'avançament, la banda torna a endolcir aquesta cançó per donar pas a l'emoció i altura d'unes tornades armades de distorsió i força. Una història que mira cap a dins, que segueix el guió dels temes anteriors i que marca un camí carregat d'emocions personals i col·lectives.

10-"Horizonte de eventos", la primera cançó de Refugi 19 que arriba vuit minuts de durada i que tanca el seu primer disc. Una entrada musical extensa dóna pas a una idea comuna amb una meta comuna, fer música per plaer i les dificultats que té poder fer-ho. De la mateixa manera que un poeta, un pintor o un escriptor crea un escenari per mostrar la seva obra, el missatge va cavalcant a través de l'escenari que és la cançó, una muntanya russa de tranquil·litat, força i reflexió acústica.

Discografía: Horizonte de sucesos (2023), Interludio (EP-2019), Pequeña Exploración Infinita (EP-2018), Movimientos de Rotación (álbum-2016).

No hay comentarios:

Publicar un comentario