sábado, 16 de noviembre de 2024

Olga Zoet ens presenta l'EP "Entre la bellesa i el caos"

"Entre la bellesa i el caos" el nou EP de Olga Zoet

Buscant on poder donar vida a les seves maquetes, l’Olga Zoet va anar a parar a l’Olivera Estudi, un local ubicat a Banyoles, ben a prop del popular estany. Era curiós que ella, sent de Lleida i vivint a Barcelona, acabés triant una ubicació una mica llunyana, però li va cridar molt l’atenció l’estudi, envoltat de natura, tranquil·litat, però sobretot li va agradar la sensibilitat dels artistes amb qui acabaria treballant. Va tenir una mena de sisè sentit que va acabar encertant. De fet, el que havia de ser un únic single va acabar sent l'EP que teniu entre les mans, format per cinc temes. Així doncs, la producció, enregistrament i mescla es van fer conjuntament amb els artistes Vic Moliner i Pau Brugada, que van acabar esdevenint essencials en el procés conceptual i creatiu de l’àlbum.

En un primer esbós, van redactar quines idees els inspirava. El que estava clar és que cada cançó els portava a un lloc diferent, i es van adonar que es tractava d’un viatge, de la terra a l’univers, i, per tant, l’àlbum seguiria aquesta trajectòria: en la seva conceptualització, en la seva producció, musicalitat, intencionalitat…

Al cap d’un temps, ja amb l’EP acabat i en una conversa amb la Sandra Prat i la Laia Ràfols, que es van encarregar de la imatge artística de l’EP, li van ensenyar la imatge més nítida de l'univers, que es va publicar el dimarts 12 de juliol del 2022. Parlaven que, tot i que aquella imatge era la millor que tenim fins ara, només captura una petita fracció de la immensitat de l'univers. A l’Olga sempre li ha fet molt de vertigen pensar-hi: la seva profunditat, la seva immensitat, la seva incògnita infinita... Però, alhora, també hi trobava una bellesa poètica. Hi ha tant, a explorar, que va molt més enllà de la nostra capacitat humana. Encara que ens considerem els amos de la nostra terra, som només una part ínfima i efímera dins la grandesa de l'univers. L'equilibri i la bellesa del cosmos contrasten amb el caos que podem trobar en el nostre interior mentre intentem comprendre-ho tot. I és que, en certa manera, cadascun de nosaltres som un petit univers. Malgrat tenir una visió nítida de nosaltres mateixos i del món que ens envolta, hi haurà sempre racons inexplorats de la nostra pròpia essència, i d’aquí és on parteix la idea de l’àlbum, el fil conductor de totes les cançons.

Per tant, l'EP porta, com a títol, “Entre la Bellesa i el Caos” com a metàfora d'una dualitat intrínseca que identifica en el fet de ser humans. Cada cançó és alhora un mantra que captura aquesta ambigüitat mitjançant un viatge on ens submergim en la profunditat dels nostres propis sentiments i emocions. Les cançons són un mirall que reflecteixen les múltiples facetes de la seva experiència vital i l’anhel de l’autoconeixement i d’entendre quin és el nostre paper en aquesta Terra.


Cançó a cançó:

“La Terra” neix a partir d’una pàgina que l’Olga Zoet va escriure, a una llibreta, a l’avió tornant d’un viatge que va fer a l’Índia l’any 2022. Va començar aquell diari titulant-lo “Entre la bellesa i el caos”, perquè així és com va percebre aquella estada que, sense esperar-s’ho, ha acabat convertint-se en el nom del seu nou àlbum. Durant aquelles dues setmanes, va experimentar una petita transformació interna, notant un canvi en la manera de percebre’s a si mateixa i el món, i és que era el seu primer cop fora d’Europa i ho va viure com una aventura molt interessant i alhora molt enriquidora. Una de les coses que més va gaudir en aquell viatge va ser conviure amb la família que la va acollir, i també envoltar-se de persones amb una cultura tan diferent de la que estava acostumada. Li cridava l’atenció la mirada de la gent, les seves històries, les converses amb aquell anglès que tant li costava d’entendre. Així va néixer "La Terra", una cançó que inaugura l'àlbum com una celebració de la vida en tota la seva bellesa i complexitat. Aquesta peça marca un primer apropament al viatge conceptual del disc, reflectint la dualitat que es presentarà al llarg de l'àlbum: la bellesa i el caos, l'equilibri i el desordre, els astres i la terra, el material i l'immaterial. "La Terra" posa en relleu la bellesa i la cruesa de la vida com a fonts de sentit vital, explorant la interconnexió entre el caos i la bellesa, l'univers i la humanitat. Aquesta idea s’ha plasmat en el videoclip que l’acompanya, una peça també autogestionada feta de la mà de l’artista audiovisual Jordi Galderic. El videoclip mostra diferents persones, diferents cares, diferents edats, per mostrar que nosaltres hauríem pogut ser qualsevol altra persona. Que tots som humans. 

“Somni” ens introdueix de ple a l’imaginari oníric de l’àlbum i de l’artista mitjançant una havanera pop que evoca imatges idíl·liques d’un moment idealitzat per l’artista: la platja, un capvespre que va tenyint el cel de diferents colors, la claredat de la lluna, la seva llum platejada emmirallada en el mar... La cançó deixa clar que aquest moment idíl·lic és fruit de la imaginació, per tal de fer la reflexió que per trobar la calma, també cal tocar de peus a terra, però que també és important prendre un moment de pausa i contemplació, connectant amb el nostre propi viatge personal.

"Gravetat" la gravetat pot ser percebuda com una força que ens manté ancorats a la terra, però en aquest disc, a part d'elevar-nos cap al nostre viatge, es converteix en un símbol de l'atracció cap a la nostra essència més profunda. Aquest àlbum és un retrat de la vulnerabilitat i alhora de la força, on la gravetat esdevé un recordatori constant del nord de qui som. "Gravetat" exposa una possible crisi d’identitat, que es va formulant i responent al llarg de l’àlbum. La cançó també reflecteix una sensació de desorientació i de continuar endavant sense un propòsit clar, una experiència comuna en molts moments de la vida. "Gravetat" ofereix una sensació de llibertat, però també de vulnerabilitat i incertesa, com si es ballés amb la gravetat en un estat de suspensió.

"Viatge (Interestel·lar)" aquesta cançó és una nova versió de la ja existent “Interestel·lar”, que es va publicar el desembre del 2022 i que ara pren una forma completament nova i madurada.  És un viatge que suposa un alliberament i una descoberta personal, deixant enrere la por al que ens és desconegut, desprenent-nos de tot el que limita el nostre creixement. És una crida a explorar els racons més remots del (nostre) univers, en cerca de la tranquil·litat, la llibertat i significat. La cançó comença amb una acceptació de la dificultat de desprendre's de tot allò que ens limita, posant de manifest la lluita interna que es té amb les mateixes restriccions i les expectatives imposades. Aquesta lluita és una part essencial de la crisi d'identitat, on es busca redefinir qui som sense els lligams que ens condicionen.

"Univers" tanca l'àlbum amb una oda a la sinceritat, l’autenticitat i l’autoacceptació. És la cançó més nua del disc, i alhora una carta de sinceritat de l’artista cap a ella mateixa. Aquest viatge s’acaba després d’una jornada d’autoreflexió, acceptant l’univers bell i caòtic que tenim tots a dins. "Univers" és una cançó que reflecteix el procés de descoberta i acceptació personal, un tema que s'ha anat desenvolupant al llarg de l'àlbum. Aquí es reafirma l'autenticitat, destacant la sinceritat com la veritat més pura. La cançó es converteix en un mitjà per mostrar la veritable identitat, sense pretensions ni façanes.


Pròxims concerts:

22/11/24, Paral·lel 62 de Barcelona.

17/1/25, El Foment de Girona.


Olga Zoet és el pseudònim artístic de l’Olga Ramon, de vint-i-cinc anys i nascuda a Lleida. Va decidir adoptar un nom artístic diferent del seu cognom per crear un “alter ego” que representés la col·laboració de totes les persones involucrades en el projecte. Zoet, que significa “dolç” en holandès, captura aquesta essència.

L’Olga ha format part de diferents bandes al llarg del seu recorregut artístic, però fa tres anys va decidir atrevir-se a emprendre el seu propi projecte. Així doncs, Olga Zoet és un projecte que neix de la música d’autor i fa una aposta per tal d’explorar diferents sonoritats amb una mescla entre la música acústica, el pop i l'electrònica. La seva música i les seves lletres estan dibuixades des de la sensibilitat, la intimitat i l'exploració d’un món oníric que representa un viatge a la profunditat d’allò que ens fa humans. El seu primer EP, sota el nom "Pausa" va sortir durant el setembre de 2021, arran del seu Treball de Final de Grau de la carrera de Comunicació i Indústries Culturals, i comprèn quatre cançons que són el resultat de l'experimentació del primer treball d'una artista que acabava d'endinsar-se dins del món musical. Després d'un període d'aprenentatge, tant damunt com darrere dels escenaris, el desembre de 2022, va llençar el videoclip del single autoproduït "Interestel·lar". 

El projecte d'Olga Zoet compta amb més de tres anys de trajectòria i ha tingut la sort de rebre les eines necessàries per anar-se professionalitzant. Tot i ser un projecte autogestionat, un dels suports més destacats l'ha trobat en el circuit lleidatà d'acompanyament i programació artística. En primer lloc, ha rebut dues beques de Cases de la Música, els anys 2022 i 2023. També ha format part de la programació del Bmoll i del Festival Paupaterres, així com d'Estrats: Sons de Ponent 4, el recopilatori que dona veu a la música emergent lleidatana. A més, participa en els Escenaris Singulars, un cicle promogut pel Consell Comarcal del Segrià.

Fora de Lleida, ha actuat en diversos escenaris, incloent-hi l'Antiga Fàbrica de l'Estrella Damm al Sona9 d'Enderrock i el Gran Teatre de Xàtiva, on va guanyar el premi a la millor cançó en català del certamen Música i Lletra (MiL). A més, el 2024 ha participat en el Concurs de Cançó d'Autor del Monocicle, on ha guanyat el premi del jurat, el premi del Tingladu i el premi Fem Ribes.

La banda d'Olga Zoet

Aquest any, Olga Zoet presenta un nou format de luxe, dividit entre les províncies de Girona i Lleida: La Cristina Barceló, la teclista Gironina que també posa veu al directe, ha acompanyat a l’Olga des de l’inici del seu projecte, com també el Neil Roma, guitarrista i productor de part del primer disc, també de Lleida. Enguany han incorporat un nou membre, l’Oriol Pujolràs, o “Uri” pels gironins, és un músic que viu a Banyoles i que ha introduït la força de la bateria i part de l’electrònica al directe.


Crèdits tècnics:

Lletra, música veus i guitarra: Olga Zoet.

Guitarres, percussions, programacions i piano: Pau Brugada.

Contrabaix, baix, guitarra, sintetitzadors, programacions i piano: Vic Moliner.

Gravació i producció: Vic Moliner i Pau Brugada (Olivera Estudi).

Mescla: Pau Brugada.

Masterització: Victor Garcia (Ultramarinos).

Direcció d’art: Sandra Prat & Laia Ràfols.

Fotografia: Laia Ràfols.

Vestuari: Romina Puga (Anemone).

Maquillatge i cabell: Julieta Fernandez.

Joies: Emma Anais.

No hay comentarios:

Publicar un comentario