miércoles, 26 de noviembre de 2014

Entrevistem els innovadors Aupa Quartet

Des dels seus primers assajos fins avui han tocat a les sales més importants de Barcelona, la seva ciutat de residència: Jamboree, Apol·lo, Luz de Gas o Palau de la música. Han actuat en gira a Itàlia i França i han visitat sovint al País Basc on van actuar en el 47 Jazzaldia, Festival de Jazz de Sant Sebastià, el 2012.
Al gener de 2014 van ser guanyadors del primer concurs Made in Shasta.
La seva trajectòria els ha portat a col·laborar en directe amb artistes com Antonio Rei, Farruquito, Antony & The Johnsons, India Martínez, Rafa Pons, Kiko Veneno, Lucas Masciano, Cece Giannotti, Carlos Torijano, Javier Galiana, Julian Sánchez i Raynald Colom.
També han col·laborat en estudi amb Sara Baras, Guillem Roma, Sandra Carrasco, Chuchito Valdés, Jerry González i Javier Colina.



1. Com us vas iniciar en el món de la música i quina es o era la teva motivació?
Tots els integrants del grup ens vam iniciar en la música des de nens, alguns a l'Havana, un altre al País Basc i jo a Madrid, a l'escola municipal de música del meu barri. Jo li dec el meu interès per la música als meus pares, que van ser els que em van animar a estudiar i als que mai podré estar prou agraït pel món en què em van introduir.

2. Com es crear el projecte “Aupa quartet”? Com ha anat evolucionant al llarg del temps?
El projecte aupaQUARTET neix de la inquietud de 4 amics que no es volien conformar amb tocar únicament música "clàssica". Nosaltres, els músics de corda, aprenem el nostre instrument a través, gairebé exclusivament, de la música clàssica, i la música més "popular" com el folk o els gèneres de música més moderns, passen gairebé desapercebuts durant els anys d'estudiant. Nosaltres vam voler explorar aquest terreny i fer-ho d'una manera divertida (tant per a nosaltres com per als oients), introduint improvisació en cada tema i fent que cada concert sigui una ocasió per desenvolupar la creativitat. Al principi tocàvem arranjaments d'altres grups, de temes coneguts, música ja escrita i, amb el temps vam anar obrint les opcions i el projecte s'ha convertit en una cosa molt diferent al que era fa uns anys. Ara componem els nostres propis temes i és música que al públic li agrada i això ens fa creure en el que fem i seguir treballant amb il·lusió.

3. Quins mitjans heu tingut per promocionau-se? Penseu gravar disc?
Nosaltres creiem que el nostre millor mitjà de promoció es tocar i ensenyar en directe el que fem. De cada concert ens han sortit seguidors a les xarxes socials i aquesta és la millor promoció que podem tenir, que la gent que ve a un concert vulgui saber on és el pròxim. I si es porta 10 amics millor!
I al del disc ... estem en això. D'aquí a un parell de setmanes sortirà el nostre primer treball, al qual hem anomenat "UP". És un disc que ha costat molt de temps i esforç gravar i que va rebre l'última empenta gràcies a que vam ser guanyadors del concurs Made in Shasta, de la productora Shasta Daisy, amb qui hem treballat durant els últims mesos per donar forma a aquest treball.

4. Com us veieu  dintre del panorama de la música catalana? 
Ens veiem com un grup bastant particular. És difícil trobar quartets de corda que facin alguna cosa similar al nostre. Ens agrada veure que cada vegada ens sentim més còmodes i trobem un lloc dins el panorama de la música moderna. Molts grups o solistes de Catalunya ens han tingut en compte a l'hora de gravar cordes per als seus discos o per col·laborar en directe en els seus projectes i això ens fa adonar-nos que ens estem guanyant un lloc dins d'aquest cercle.

5. Com definiríeu la teva música?
Aquesta és sempre una pregunta que ens deixa en blanc als 4. Definir-dins d'un estil és bastant complicat perquè no ens hem tancat a un sol estil i en els nostres concerts es pot escoltar funky, latin jazz, música propera al folk, tancaments flamencs dins d'un tema jazz, fins i tot en algun concert s'ha pogut escoltar una sonata de Bach ... Crec que la particularitat de la nostra música no resideix tant en l'estil sinó en la sonoritat que adquireix aquesta música en ser interpretada únicament amb instruments de corda. Quants temes funky has escoltat amb baix, bateria, guitarra i veu, i quants amb 2 violins, viola i violoncel?

6. Com us plantegeu la nova gira o el que queda de l’any? 
La pròxima gira ens porta a la Xina i estem absolutament entusiasmats. Ens van contactar del Gran Teatre de Xangai fa uns mesos i, arran d'aquest concert, ens han sortit 5 actuacions més en diverses ciutats. Estarem tocant a Beijing, Hangzhou, Nantong i Xangai i res ens pot fer més il·lusió de viatjar i descobrir països gràcies a la nostra música.

7. Quin ha sigut el vostre millor concert com a músics i espectador?
Fa poc més d'un mes vam estar tocant al Jamboree i organitzar un concert que feia molt de temps que volíem fer: aupaQUARTET & Friends. Convidem a molts amics amb els que compartim projectes, treballs o que simplement són bons amics i fantàstics músics i vam estar compartint escenari amb ells. Va ser una nit realment inoblidable.
I com a espectadors no sé si serà el millor però és un concert al qual vam ser els 4 junts i va ser molt especial. Estàvem al Festival de Jazz de Sant Sebastià i tocava Bobby McFerrin amb Yellow Jackets. El teatre estava a rebentar i, quan crèiem que ens ho perdríem, vam aconseguir entrar gratis gràcies a una taquillera maquíssima que ens va veure la cara de patiment i ens va deixar entrar. La qualitat musical que hi havia a l'escenari era impressionant.

8. Quines són les vostres influencies musicals? 
Estem influïts per la música que escoltem i per la qual toquem. Inevitablement la música clàssica de totes les èpoques ha estat i és una gran influència. El Jazz clàssic i el més modern estan sempre en les nostres "llistes de reproducció" i ens acompanyen en els viatges. Hi ha Flamenc, hi ha Funky ... molta varietat

9. Quina es la teva última descoberta musical emergent?
Intento obrir-me a noves músiques i deixo que em influeixin en aquest aspecte la gent que m'envolta: amics, familiars, alumnes ... En aquest moment que estem preparant la gira per la Xina estem escoltant la música d'aquest país i ens està sorprenent per la seva varietat i la seva sonoritat característica de la qual esperem amarar.

10. Un lloc on us agradaria tocar?
Solem tocar en dos tipus de sales, els clubs petits amb el públic proper i els auditoris amb la seva immillorable acústica. Particularment, en aquest moment gaudeixo molt tocant en auditoris on és més fàcil trencar alguns esquemes quan per exemple ens col·loquem entre les butaques per interpretar algun tema. Recordo que a l'Auditori de Vila-Seca gaudir de la seva acústica.
Com destinacions somiats sempre hem parlat del Japó i la Xina (als 4 ens fascina Àsia) així que es podria dir que estem a punt de complir un dels nostres somnis com a grup. I, per descomptat, quin grup no ha somiat amb tocar en els locals de jazz més mítics de Nova York?

11. Que aconsellarieu a un grup emergent que comença ara amb el seu projecte musical?
El primer és que gaudeixin la música que fan, que assagin molt i que ho tinguin sòlid. L'altra recomanació és que siguin pesats i creatius a l'hora de vendre'l. Amb un mànager es treballa més còmode però de manera autònoma es poden aconseguir moltes coses si ets ordenat i treballes bé aquest aspecte

12. Què és el que us  apassiona de la música?
La música és màgia, és volar al món dels somnis. Per aconseguir volar cal treballar i invertir moltíssimes hores, les quals et ancoren a la terra, però el moment de compartir i fer música a l'escenari és màgic. Animo a la gent de totes les edats a que s'animi a provar fer música. Que busquin l'instrument que els sedueix i que provin a tocar-lo. No s'empanadiran.




No hay comentarios:

Publicar un comentario