viernes, 11 de mayo de 2018

CONCERT DE LA PATUM AL C.A.T.: 25 edicions i sumant

Amb la Banda del Memorial Ricard Cuadra i la Big Band de l’Escola Municipal de Berga

La primera part del concert estarà S’interpretaran les obres del compositor i director Pepe Balasch i la segona serà la interpretació d’un salt complert de Patum amb final de Tirabols  i peces de l’any 1911 Fernando Cobeño

Dijous 24 de maig a les 21.30 h al CAT. Entrades:8 €

 

El tradicional concert de Patum ‘Memorial Ricard Cuadra’ arribarà per Corpus a la plaça de Sant Pere de Berga (26.05.18) i al Centre Artesà Tradicionàrius a la Vila de Gràcia (24.05.18),dos concerts per posar en valor el talent berguedà que des de fa 21 edicions ha interpretat les músiques de la Patum a Berga i 25 edicions al C.A.T. Gràcies a la iniciativa de Ricard Cuadra, el mateix any en què va recuperar les antigues peces, el 1993, va ser el primer en què les músiques de La Patum van pujar a l'escenari del Centre Artesà Tradicionàrius. Des d'aquell moment i fins el 2018, el C.A.T. ha acollit el concert de les músiques així com també d'altres activitats.
  
 La Banda del Memorial Ricard Cuadra de més de quaranta músics, que enguany estarà dirigida per Jesús Badia que substitueix a Sergi Cuenca, interpretarà peces escrites pel compositor i director Pepe Balasch. A la segona, interpretarà un salt complet de Patum amb final de Tirabols i algunes peces de la música de La Patum que l’any 1911 va arranjar Fernando Cobeño. El músic berguedà Jordi Sabata ha trobat aquests arranjaments a l’Arxiu Comarcal del Bages. Partitures que va escriure Fernando Cobeño escoltant uns enregistraments en uns cilindres de cera per tal que la Banda del Batalló de Caçadors de Reus pogués tocar La Patum. Tenint en compte que les peces de Joaquim Serra i Farriols (Quimserra) són de molts pocs anys abans, (la més antiga, Els Plens, del 1888) és poc probable que es trobin altres partitures més antigues que aquestes,  a no ser que es trobessin les originals de Joaquim Serra o alguna partitura del Ball de l’Àliga, única peça pròpia de La Patum de Berga més antiga que les del Quimserra. No oblidem que totes les altres són músiques populars no pas exclusives de Berga i les peces d’autor que es toquen són totes posteriors.
  
 Pel Centre Artesà Tradicionàrius és un privilegi que tots els membres de la Banda Memorial Cuadra es desplacin a Gràcia i interpretin a l’auditori del Tradicionàrius, en primícia, el programa que estrenaran al concert de Sant Pere a Berga.  

Pepe Balasch
Pepe Balasch va estudiar piano clàssic amb Ludovica Mosca i piano modern amb Quico Gener i Manel Camp, amb qui va estudiar, també, harmonia moderna i arranjaments. Ha estudiat al Conservatori de Manresa, al Conservatori de Perpinyà i a l’ESMUC, on va obtenir la Llicenciatura Superior de música en l’especialitat de Música Moderna i Jazz, i ha participat en nombrosos seminaris internacionals amb músics com Paul Stuthamer, Jim Leff, Jeff ballard, Michel Camilo, Benny Golson, Philippe Courromp o Serge Lazerevich. Pepe Balasch fa classes de piano, harmonia, llenguatge musical, combo, arranjaments, conjunt instrumental i big band a diverses escoles i conservatoris de música, com les de Sallent, Berga, Solsona o Sant Joan de Vilatorrada. És o ha estat director de les Big Bands de les escoles de música de Solsona, Berga, Sant Joan de Vilatorrada i la Small Miller Band, de l’escola de música de Sallent. És fundador i director de A la Big Bom Band, amb la qual ha fet enregistraments amb artistes de prestigi com David Pastor, Manel Camp, Joan Monné o Lluís Vidal entre d’altres. Ha format part de diferents formacions amb músics com: Iñaki Askunze, Pablo Posa,Gustavo Rocha, Coco Balasch, David Pastor i altres. Ha fet arranjaments per diferents formacions, pel món de la publicitat televisiva, per diferents espectacles i per curtmetratges.

Jesús Badia
Jesús Badia va estudiar a l’Escolania de Montserrat i al Conservatori de Barcelona i va fer estudis de composició i direcció amb Xavier Turull, Antoni Ros-Marbà, David Padró i Agustí Charles. Fa o ha fet classes de violí, harmonia i conjunt instrumental a Sallent, Berga, l’Escolania de Montserrat i Sant Joan de Vilatorrada i dirigeix diverses orquestres, entre elles l’Orquestra de l’Universitat Autònoma de Barcelona.  


No hay comentarios:

Publicar un comentario