viernes, 25 de mayo de 2018

Entrevistem la banda de Barcelona, Ushanka

Ushanka és el projecte comú d’un grup d’amics que gaudien tocant junts. A finals de l’any 2016, en Dídac (bateria), en Dani (veu i guitarra), en Marc (guitarra) i l’Andreu (baix), quatre col·legues amb experiències diferents i gustos similars, van decidir reunir-se cada setmana per tocar diverses cançons conegudes. 
Mica en mica, aquestes estones de compartir música van portar a noves ambicions: composar peces pròpies i també afegir nous instruments i per tant, nous membres. Així,  a finals de 2016 i després que l’Andreu ens hagués de deixar, en Willi li prengué el relleu al baix. Vam considerar la formació completa quan en Pau, violinista, va entrar a Ushanka el gener de 2017. D’aquesta manera, Ushanka arriba fins a dia d’avui, en què, entre birres i amplis, cinc amics segueixen gaudint tocant junts, amb ganes de fer gaudir i emocionar tot aquell qui ens vulgui escoltar.
El 2017, amb tota la nostra il·lusió i esforç vam gravar la nostra primera maqueta, que conté quatre de les nostres primeres cançons. Amb les nostres lletres volem convidar-vos a pensar i a evocar bons i mals moments, que és, en definitiva, com entenem la música i la vida.



1. Com us vau iniciar en el món de la música i quina es o era la teva motivació?
Doncs la majoria del grup s'havia iniciat en el món de la música de ben petits, en el cas del Dani és professor de guitarra, i el Dídac també. Alguns som tècnics de so, i d'altres som autodidactes, i el que tots som, és amants de la música. Aquesta és la motivació, no sabem viure sense música.

2. Com es crea el projecte “Ushanka"?
El projecte el creem el Dani (Guitarra Acústica i veu), el Dídac (Bateria i Veu) i el Marc (Guitarra Electrica) vam començar a quedar per tocar versions, i en poc temps van sorgir inquietuds i és quan comencem a compondre temes. Vam  voler afegir un baixista i és quan s’incorpora el Willi (Baix), ja des del primer assaig vam tenir clar que s’havia de quedar.  Més endavant es va voler donar un toc especial als temes i es va pensar a incorporar un violí, així va arribar el Pau (Violi i veu), vam acabar d'adaptar els temes compostos al violí i vàrem començar a compondre pensant en la formació tancada.
D’on surt aquest nom?
El nom surt en una pluja d'idees, que vàrem començar a dir noms i Ushanka , nom del típic barret rus, ens va agradar per la seva sonoritat. Al final el nom és això un nom, el que ens acaba definint és la nostra música.
Qui formeu aquest grup i quins grups havíeu tingut anteriorment?
Doncs actualment el grup som cinc components, Dani (Guitarra Acustica i veu), Pau (Violi i Veu), Willi (Baix i veu), Dídac (Bateria i veu) i Marc (Guitarra Electrica). Durant el temps que ha anat creixent el grup, el nostre primer baixista, que ens va haver de deixar, va sér l'Andreu i més endavant vàrem tenir un temps l'Eulalia, que tocava el teclat, i també ho va haver de deixar.
Tots havíem estat en diferents grups anteriorment de versions o poc coneguts, alguns ens varem conèixer sobre els escenaris amb aquest grup.
 Com ha anat evolucionant al llarg del temps?
L'evolució d'Ushanka ha estat molt important, i tenim clar que encara ens queda molt per evolucionar. Principalment havíem tingut temes més rockers, més centrats en la guitarra elèctrica, fins que va entrar el violí, que ens dóna el toc distintiu, i on ens acabem centrant i amb les seves melodies i sons, que fa que sonem diferent de molts altres grups.

3. Quins mitjans, col.laboradors heu tingut per gravar la vostra música? Com us he promocionat com a grup?
Doncs vàrem fer una inversió per gravar el nostre Ep, els 4 temes que tenim publicats fins a la data d'avui. Volíem començar a moure la nostra música per rebre els inputs de la gent, i per començar a rodar pels escenaris i poder agafar experiència junts a sobre dels mateixos.
Hem d'agrair molt la gent que ens envolta, Anna, Alina, Eli, Idoia, Berni. Ens han ajudat amb les xarxes socials, fent sessions de fotografies, apunta-nos a concursos, etc.., sobre l'escenari som 5 però la família Ushanka és molt més gran.

4. Que se sent al participar al premi Sona9 i arribar a ser finalista?
Avui dia encara no ens ho creiem, és participar en aquell concurs on tots algun cop hem somiat  participar, i resulta que hem passat les preliminars, i que ho hem fet amb música pròpia, els nostres sentiments, les nostres preocupacions, les nostres vivències, etc. És meravellós, sincerament no tenim paraules.
Realment ho veiem com una recompensa dels dos anyets que portem treballant al local d'assaig, tots els esforços.

5. Com us veieu  dintre del panorama de la música catalana?
Sincerament encara no ens veiem, a principis de març el nostre EP va sortir a la llum, no arriba a tres mesos, i hem rebut molt bones crítiques molt, bons resultats, mai hem pensat més enllà, crec que treballàvem setmana a setmana per acabar els temes i poder oferir un bon concert. A partir d'aquí tot el que arribi serà benvingut i gaudit al 100%.

 Com es el panorama musical a Barcelona?
La nostra petita experiència amb aquest projecte no ens fa tenir una opinió sobre el panorama, però amb el poc que ens hem mogut, hem pogut trobar bona gent, grans projectes, i bones oportunitats. Avui dia no ens podem queixar, encara que sí que podríem reivindicar una mica més de cop de mà a tots els grups que aposten per la creació, és meravellós que hi hagin grups de tributs i grups de versions, però creiem que encara falten més espais on poder donar sortida a projectes de creació pròpia.

6. Com definiríeu la vostra música?
En el nostre primer concert ens van definir com "anarco musicals" i crec que això ens agrada molt, ja que tots escoltem diferents músiques tenim diferents influències i això fa que la nostra música tingui moltes influències diferents, i podem trobar tocs de molts estils.
Sincerament mai hem volgut definir la nostra música amb alguna etiqueta, ens agrada fer música i gaudim del que fem al local, del "divertimento" que és composar junts, i acabar gaudint del que sorgeix al moment.

7.Com us plantegeu els propers concerts? On us podrem veure?
 Doncs passar les preliminars del Sona9, ens ha animat més i ens dona força per seguir amb el nostre projecte. Estem acabant de lligar tot el nostre concert per poder donar un bon espectacle, tan musicalment com la posada en escena.
Ara ens podreu veure en la final d'un altra concurs, el divendres dia 1 a l'Ovella Negra de Barcelona. Despres d'aquest concert estem acabant de tancar propostes i acabant de lligar bolos. Si ens seguint a Facebook o Instagram (@ushankaband) podre estar infromats al 100%.

8. Quin ha sigut el vostre millor concert com a músics i espectador?
Com a Ushanka el nostre millor concert va ser el que vàrem realitzar el dia 5 de maig al The Poti Poti Festival, és el primer concert sencer (una hora llarga) on vàrem poder tocar totes les cançons que teníem acabades fins avui, i ens va servir per tenir el feedback de la nostra gent i de la gent que no ens coneixia i ens va felicitar en acabar el concert.
Com a espectadors, és difícil, tots tenim gustos molt diferents, escoltem des de Red Hot, fins a Metal, passant per Manel, difícil trobar-nos junts en un concert. Però crec que podríem dir que el 14 de Maig a les preliminars del Sona9 vàrem gaudir molt dels nostres companys, Sandra Bautista, Cuits i Menut.

9. Quines són les vostres influencies musicals?
Doncs com ja he comentat abans, des de Red Hot, fins el metal, passant per Manel, Aspencat, crec que som 5 amants de la música que gaudim d'ella, i sabem que hi ha tipus de músiques per cada moment i cada estat d'ànim. Això ens dóna una gran riquesa a l'hora de compondre.

10. Quina es la vostra última descoberta musical emergent?
Doncs no podríem dir un grup sol, ja que els gustos que tenim són molt diferents, però sí que un comentari general va ser poder escoltar en directe a Sandra Bautista, si no la coneixeu busqueu-la, espectacular veu i millor persona.

11. Un lloc on us agradaria tocar?
No tenim cap lloc mitificat, per nosaltres qualsevol escenari es bon lloc per tocar, volem fer la nostre música i ens es igual el lloc o el tamany de l'escenari, o el nombre de persones que ens estiguin, qualsevol lloc que ens vulgui donar l'oportunitat ens tindrà allà per fer un gran concert.

12. Que aconsellarieu a un grup emergent que comença ara amb el seu projecte musical?
Que gaudeixin de cada moment que visquin, que no es preocupin, els principis sempre són difícils, és estrany que nosaltres ho puguem dir, ja que amb només tres mesos que el projecte ha vist la llum, hem tingut grans oportunitats i les que estan arribant. Sobretot que facin el que els sorgeixi de dins, que toquin, que componguin, que escriguin, que toquin, que tornin a tocar i quan cregui que està tot bé, que toquin més, començant a gaudir de la seva música. I que busquin les oportunitats en concursos o entitats que vulguin apostar per ells.

13. Què és el que us  apassiona de la música?
El que ens fa sentir, crec que la passió amb el que es viu Ushanka és al·lucinant, des dels 5 que tenim els instruments a les mans, fins a la gent que porta les xarxes, que ens fa fotos, que ens busca els concursos o concerts. Ara ja podem dir que comença a ser una forma de vida, una forma d'oblidar-se dels mals de caps del dia a dia, la nostra vàlvula d'escapament setmanal.



No hay comentarios:

Publicar un comentario