martes, 19 de junio de 2018

Falsterbo celebra 50 anys al Tradicionàrius


Falsterbo celebra 50 anys al Tradicionàrius amb l’espectacle “50 anys i una nit amiga. Les cançons Folk del Dr. Estivill i els seus companys"
  
Divendres 22 de juny de 2018, 22.00 h al CAT
Concert presentació de “50 ANYS I UNA NIT AMIGA”, el nou treball discogràfic de Falsterbo que enguany celebra el seu 50 aniversari, acompanyat de la història del grup explicada amb petits vídeos de Serrat, Nina, Queco Novell, Jaume Arnella, Jordi Batiste, Judith Mascó, Albert Om, Toni Xuclà, Juanjo (Gossos), Pep Sala, Gerard Quintana i Cris Juanico, entre d’altres.
  
 Cap a la meitat de l’any 1967, Joan Boix i Eduard Estivill engeguen un projecte musical de dues guitarres i dues veus amb un repertori de cançons d’estètica folk. Poc després, l’any 68 s’hi afegeix l’Amadeu Bernadet amb el contrabaix i creen Falsterbo 3. Aquest any 2018 celebren 50 anys de carrera musical conjunta, la gravació de 7 vinils i 3 CD. Per celebrar-ho, al CAT presentaran el seu últim espectacle, Nit amiga, un recorregut històric i musical per tot el seu repertori.

 Al llarg de tot aquest Temps han format part de Falsterbo: Falsterbo l'Amadeu Bernadet, el Josep María Clua, l'Isidor Marí i el Jordi Marquilles. La Montse Domènech i l'Eduard Estivill hi han estat sempre. I molts companys músics que els han acompanyat en els seus treballs.

Jordi Marquillas: veu, guitarra, violi, mandolina
Montse Domènech: veu i percusions
Eduard Estivill: veu i guitarres
Albert Guitart: baix
Ricky Araiza: guitarra i banjo  

La història de Falsterbo
Joan Boix i Eduard Estivill eren companys i cantaven cançons traduïdes del folk americà acompanyats de dues guitarres. Havien estat als USA amb una beca d’estudis. Això era el juliol del 1967 i coincidia amb la “moguda” mundial dels hippies, l’amor lliure, la guerra del Vietnam i posteriorment el Maig francès.
  
 Es van integrar al Grup de Folk i van fer més de 20 actuacions en 6 mesos. Van formar part del GRUP DE FOLK juntament amb Xesco Boix, Jaume Arnella, Pau Riba, Jordi Pujol, Consol i Ramon Casajuana, Jordi Roure, Jordi i Albert Batiste, Gabriel Jaraba, Ovidi Montllor, Maria del Mar Bonet, Montse Soler i Sisa, entre d’altres. Al Gener del 68 en Joan i l’Eduard coneixen l’Amadeu Bernadet, que tocava el contrabaix. S’integra al grup i es forma FALSTERBO 3.
  
 A finals del 68, en Joan va deixar el grup (va anar a fer la Mili) i la Montse Domènech s´hi va incorporar. El 1970 torna en Joan Boix i és l’Amadeu el que marxa definitivament del grup -qüestions de servei militar obligatori-. Graven les cançons ´L’estranya joguina´ ´Quan el sol es pon´, i ´Paf, el drac màgic´ que esdevingueren temes emblemàtics del grup. Continuen fent actuacions per tot Catalunya fins que el maig del 1976 en Joan deixa definitivament el grup per una greu malaltia. Segueixen la Montse i l’Eduard com FALSTERBO.
  
 Al 1999 l’Eduard Estivill i l’Isidor Marí es troben a l’aeroport d’Eivissa i, mentre volen junts cap a Barcelona, recorden els temps en què coincidien als escenaris.
–Per què no ens trobem i cantem junts algunes cançons? 
 Dit i fet. Així va néixer FALSTERBO MARÍ.
  
 Graven CD mítics com Salta un Ocell i Cor de Crom. La Montse i l’Eduard acompanyen l’Isidor al CD Ansa per Ansa, amb cançons eivissenques.
  
 El 2013 en Jordi Marquillas entra a formar part de Falsterbo Marí, cantant, tocant la mandolina i el violí. Preparen un nou treball. L’Isidor fa unes magnífiques traduccions i adaptacions de cançons mítiques com 'Imagine' (Imagineu), 'Here, there and everywhere' (Prop, lluny, per tot arreu), 'Here comes the sun' (Ja surt el sol), alguns grans èxits de Peter Paul and Mary i altres magnífiques cançons. Tot aquest material es va cantant i gravant amb els nostres amics músics, el més destacat en Toni Hernández, que a més de tocar guitarra i baix, ajuda en els arranjaments i la gravació en el seu estudi. Aquest disc no es va poder publicar perquè les multinacionals editorials propietàries de les lletres i músiques originals no ens van donar permís. Vam fer un CD clandestí, anomenat No ha estat mai sol, que només tenen alguns amics. Era al voltant del 2015. Al 2017 Isidor Marí decideix baixar d’intensitat de col·laboració amb Falsterbo. Segueix actuant en moments puntuals, però el dia a dia del grup el duen a terme en Jordi Marquillas, Montse Domenèch i Eduard Estivill. Tornen a ser FALSTERBO. Decideixen gravar un nou CD amb cançons pròpies, que van confeccionant poc a poc amb l’ajuda de Toni Hernández. Neix el CD que presenten avui, Nit amiga. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario