jueves, 6 de diciembre de 2018

Aurtiz, esa maravillosa niebla el projecte literari-musical sobre els Transtorns de l'Espectre Autista


Auritz, esa maravillosa niebla (Laino Eder Hori) és un projecte literari-musical que explica la història de Maren i Auritz, una mare i el seu fill al qual als set anys d'edat diagnostiquen TEA (trastorns de l'espectre autista).

L'últim record de Maren sorgeix des d'una residència on, ingressada amb Alzheimer, aconsegueix recordar vint anys de la seva vida i les seves peripècies al costat de Auritz en el seu llarg i difícil camí en la recerca de la rosa negra.

El llibre no pretén aprofundir en aspectes mèdics o psiquiàtrics sobre autisme. Es tracta més aviat d'una manera de sensibilitzar el lector amb aquest tipus de trastorn, veure al TEA no a gent amb discapacitat, sinó persones amb un altre tipus de capacitats diferents, ajudant-les així a rebre un tracte inclusiu en la societat. Inclusió i sensibilització.

El llibre comença amb un pròleg de Toti Martinez de Lezea i acaba amb un epíleg d'Ian Mason. Així ho explica la pròpia banda:

"El llibre, en la seva primera edició, ha estat escrit en castellà amb una banda sonora íntegrament en euskera. Una història basada en tres casos reals que hem conegut de primera mà, per a això hem tingut contacte diari amb les famílies que ens han explicat les seves aventures, preocupacions i anècdotes. Una història on hem barrejat casos reals amb un món paral·lel de ficció on tractarem d'entendre com veuen les coses, encara que al final, lògicament, només sigui el nostre propi enfocament. Una història fantàstica i alhora real que explicarà la realitat d'aquestes famílies, sempre amb aquest toc tan necessari d'esperança. "

El llibre va acompanyat d'una banda sonora de catorze cançons. Catorze moments on hi ha temps per balades, mitjos temps, cançons ràpides, dures, ràbia i melodia al mateix temps, que representen aquesta lluita diària contrastada amb els moments de calma i assossec que pot representar un passatge simfònic. L'estil pot representar perfectament el que és una vida submergida en els cànons de la societat actual envers l'autisme. Podria ser catalogat, per tant, com una Òpera Rock. El disc ha estat gravat i produït en els Taom (The Art Of Making) estudis de Bilbao per Jagoba Ormaetxea.

Amb el primer single, “Requiem + Uren Kantua” (FINAL ACT)", es va realitzar el primer videoclip en què van actuar els propis protagonistes de l'obra, Mónika i Ugaitz, a més d'Izaskun Forcada (ballarina, cantant i actriu) i Alex Tello, tots dos artistes reconeguts de l'escena euskaldun i que serviria com presentacio'n formal del projecte. El videoclip va ser dirigit per Karlos Trijueque i Taom (The Art Of Making). A la part musical, van col·laborar a les veus Amaia Luzarraga, Ibai Marin, Axier Enbil i Jessika Ibañez.

En el segon videoclip, preqüela de l'anterior, “Nahi” (CENTRAL ACT), vam poder veure de nou a Ugaitz i Mónika, juntament amb Izaskun en els seus complicats i iguals però tan diferents mons. El videoclip va ser presentat el 29 d'abril de 2018 a un abarrotat Auditori del Museu Marítim de Bilbao i presentat pel periodista de Eitb Dani Álvarez.

No hay comentarios:

Publicar un comentario