martes, 14 de julio de 2020

Els Folls ens presenten el nou treball "55"


Els FOLLS neixen a Terrassa l'any 1965. Concretament fan la primera actuació a l'estudi-teatre de Ràdio Terrassa l'onze d'abril d'aquell mateix any.
A partir de llavors i fins a principis dels setanta fan moltes actuacions per Catalunya, especialment al Vallès i l'Àrea Metropolitana de Barcelona.
Els FOLLS fan pop-rock en català i el seu repertori de concert està format totalment de cançons compostes pels membres del grup. I quan fan ball incorporen cançons dels Beatles, Bee Gees i altres músics del moment.
Toquen junt amb Joan Manuel Serrat, Pi de la Serra, Guillem D'Efak, Tony Ronald, Joan Baptista Humet i d'altres. També fan de "teloners" en la primera actuació del grup Pic-Nic a Espanya.
A principis dels setanta Els FOLLS deixen d'actuar regularment però no deixen de trobar-se i assajar noves coses i repassar els temes antics. Van ser el primer grup de pop-rock català amb cançons pròpies, ja que els de l'època feien versions, per tant foren els precursors de grups tan emblemàtics com Sau, Sopa de Cabra, els Pets, Lax'n'busto, etc.
L'any 1995 enregistren el CD "ALESHORES" a l'Estudi 1 de RNE a Barcelona, sota el control tècnic de Josep Maria Adell, amb equips analògics i els instruments dels anys seixanta, per aconseguir el so més aproximat al que tenien en les seves actuacions. El CD inclou totes aquelles cançons, pròpies, que formaven part del seu repertori habitual i va ser presentat a la Nova Jazz Cava de Terrassa el 1996.
L'onze d'abril del 2005, tres dels components del grup varen tocar, en directe a Ràdio Terrassa, les tres cançons que havien tocat, a la mateixa emissora, quaranta anys abans, en la seva presentació.
El  9 de juliol del mateix any van participar en la vuitena edició del Senglar Rock que es va celebrar a Lleida, actuant en representació del cicle Acústic'2005 programat per l'Associació de Cantants i Intèrprets Professionals en Llengua Catalana (ACIC), que en aquesta onzena edició va oferir entre els mesos de setembre i desembre una sèrie de concerts dobles que van recórrer diferents localitats de Catalunya, València i Andorra. Aquest cicle va incloure la participació d'Els Folls en homenatge al seu 40 aniversari i com a grup pioner del pop-rock a Catalunya. Durant aquest cicle de concerts van compartir l'escenari amb en Cris Juanico i van actuar al concert-presentació del cicle, celebrat a l'AUDITORI de Barcelona el 30 de setembre de 2005,junt amb els cantautors d'aquesta edició (Gerard Quintana, Pep Sala, Cris Juanico, Feliu Ventura, Joan Amèric i Roger Mas).
El 29 de juny del 2006 varen actuar en l'acte d'obertura de la 11ª Escola d'Estiu del Voluntariat promogut per la Generalitat de Catalunya i celebrat als Camps Elisis de Lleida, i el dia 1 de desembre del mateix any, van compartir escenari amb en Pep Sala i Jaume Arnella en la Nit del Voluntariat a la ciutat de Girona.
L'any 2009 enregistren un nou CD "CARRETERA I MANTA" com sempre amb temes propis i sobre situacions i personatges de la dècada del seixanta a Terrassa. La gravació, edició i mescles es fan a l'estudi INDI MUSIC d'en Pep Sala a Santa Eulàlia de Riuprimer i amb la intervenció en algun tema del mateix Pep Sala als teclats, del saxofonista Pep Poblet i del guitarrista Roc Calvet. Es va fer la presentació a la plaça del Vapor Ventalló en ocasió de la Festa Major de Terrassa.
Fan alguns concerts a l'aire lliure en activitats de promoció del comerç de Terrassa Centre inclòs un tema i un videoclip "VINGA TERRASSA".
El 2015 es fa el concert dels 50 aniversari del grup al Reina Victòria de Terrassa i ja més darrerament en concerts reivindicatius del Dret a Decidir i de la Llibertat d'Expressió.
I en aquest 2019 en commemoració dels seus 50 anys de vida, han enregistrat i editat el tercer disc "FOLLS 55" a l'estudi propi del grup i amb mescles i masterització a l'estudi de TEMPS RECORD de Terrassa, amb temes també originals, en què alguns fan una mirada intro-retrospectiva de la seva història i altres sota el focus d'actualitat o de mitologia catalana. Incorpora un tema amb la col•laboració especial de tres solistes: ROC CALVET a la guitarra, FEDERICO MAZZANTI als teclats i JOSEP Mª FARRÀS a la trompeta i un bonus track amb una versió gravada l'any 1995 del tema més emblemàtic del grup, "Merda que Plou" també amb la col•laboració d'en Roc Calvet a la guitarra.

Els FOLLS són:
JOAN CALVET, guitarra, ukelele i veu
TONI PIQUÉ, guitarra, teclats, harmònica i veus
JOAN PADRÓS, bateria, percussió i veus
JOSEP CASAS, baix i veus
JOSEP MARIA FRANCINO, guitarres elèctrica i acústica 12 cordes, banjo i veus

"55" és un àlbum doble, en dues presentacions CD i Vinil, temes originals en que per primer cop cada membre del grup presenta els seus temes, des de la introspecció i combinant lletres amb mirada retrospectiva amb d’altres d’actualitat i un polsim de mitologia catalana i un segon CD amb la gravació d’un directe (del concert que comentaven) amb els temes interpretats en l’actuació a la sala gran de l’Auditori de Barcelona el 30 de setembre de 2005, que obria el cicle Acústic’2005 programat per l'Associació de Cantants i Intèrprets Professionals en Llengua Catalana (ACIC) i compartint escenari amb els cantautors d’aquesta edició (Gerard Quintana, Pep Sala, Cris Juanico, Feliu Ventura, Joan Amèric i Roger Mas).

Un treball on trobareu les dos versions dels folls: al estudi: on demostren que tot i els anys d'escenaris, encara tenen molta creativitat, idees i cohesió de grup i el directe (opinió personal) on mostren la versió més enèrgica, gamberra i divertida dels terrassencs. Esperem que aquesta música arribi a gent de totes les edats perquè s'ho mereix: Als de la "quinta", els joves i els més menuts. En el fons tots som folls i folls estem tots! Som molt fans d'aquest grup!



No hay comentarios:

Publicar un comentario