martes, 2 de julio de 2024

Festival Desvarío al Juliol al MACBA de Barcelona

El passat divendres 21 de juny a les 12h s'ha presentat en roda de premsa el festival Desvarío, amb la participació de Cesc Casadesús, director del Grec Festival de Barcelona, Jaume Muñoz Jofre, director de Patrimoni Cultural, i Rosa Gibert, coordinadora de la Xarxa de Fàbriques de Creació. També hi han participat Paula Moliner del cicle Boombeta, i el director del Desvarío Pedro Barragán, i la cantaora Laura Marchal. 

DESVARÍO, l’hereu del Festival de flamenco a Nou Barris, arriba enguany a la seva quarta edició per continuar reivindicant i donant a conèixer el flamenc com a manifestació artística d’una cultura plenament viva i latent. El festival, organitzat per l’associació cultural El Dorado SFB i el Districte de Nou Barris, s’emmarca en el GREC Festival i compta també amb la col·laboració del MACBA.  

DESVARÍO vol ser una mostra veraç del flamenc d’avui dia: obert, divers i capaç de sentir-se contemporani. Gràcies a una programació completa i diversa, el festival vol deixar clar que l'art flamenc no només es pot expressar i difondre a través de concerts, sinó també mitjançant múltiples formes artístiques o comunicatives. Des del festival hi ha una clara voluntat de donar importància a l’art mínim i de posicionar-se a favor del “menys és més”, així doncs tots els artistes que es podran veure a DESVARÍO són solistes que es reuneixen per a l’ocasió. 

Com a novetat, la quarta edició del DESVARÍO, comptarà amb un pròleg que tindrà lloc al MACBA els dies 16 i 17 de juliol. En aquest nou espai del festival s’hi celebraran unes sessions de debat que portaran per nom “Líneas de fuga" i que giraran entorn del flamenc i el Districte de Nou Barris. Aquests debats formen part del projecte de Pedro G. Romero, “Lo que va por debajo”, que també forma part de l’exposició Una ciudad desconocida bajo la niebla. Nuevas imágenes de la Barcelona de los barrios, que el MACBA organitza de juny a gener per a donar a conèixer el Pla de Barris de Barcelona. 

El gruix de la programació del DESVARÍO tindrà lloc del 18 al 20 de juliol i comptarà amb sis concerts al Pati de la Seu del Districte de Nou Barris, dos per dia, i una conferència a la Sala de Plens de la mateixa seu. 

La jornada del 18 de juliol s’iniciarà a la sala de plens del Districte, amb la conferència Las Claves Musicales del Flamenco, a càrrec del musicòleg Faustino Núñez, divulgador de flamenc i responsable del portal web Flamencópolis, que oferirà una conferència dirigida a ampliar els coneixements del món del flamenc tant per aficionats com per estudiants o professionals. El mateix dijous, el Pati de la Seu del Districte de Nou Barris acollirà el concert Piano Solo de Chano Domínguez, un dels pianistes flamencs més prestigiosos i amb major projecció internacional. Després de Paco de Lucía, és considerat el músic més important que ha enllaçat el jazz amb el flamenc. La nit la tancarà el concert Caótico Bolita, liderat pel prolífic guitarrista José Quevedo “Bolita” -també molt reconegut com a compositor i productor discogràfic-, que en aquesta ocasió oferirà una actuació acompanyat de percussió de Paquito González i el contrabaix de Pablo Martín Caminero.  

La nit del 19 de juliol l’obrirà l’espectacle De la Matriz al Cante, del talentós i versàtil cantaor Antonio Gómez “El Turry”, acompanyat de José Fermín Fernández a la guitarra, que delectarà el públic amb un cant ple de matisos i expressivitat. El plat fort de la nit serà el concert Puro y Salvaje, encapçalat pel cantaor Manuel Moreno “El Pele”, distingit per les condicions extraordinàries de la seva veu que s’acompanyarà pel guitarrista Niño Seve. 

L’última jornada de DESVARÍO, el 20 de juliol, comptarà amb el recital En mi cuerpo mando yo, un concert a càrrec de les cantaoras Ana Brenes i Laura Marchal reinterpretaran els poemes feministes de José Luis Ortiz Nuevo, que ja van cantar “a palo seco” en l’edició anterior del festival. En aquesta, han volgut eixamplar l’experiència unint-se amb el guitarrista Pedro Barragán. Junts oferiran un recital continu i sense interrupcions, poc freqüent en el flamenc. 

Tancarà el festival l’actuació Alter Ego, que uneix dues figures de la dansa actual de reconegut prestigi: Alfonso Losa, el màxim exponent de l’escola madrilenya de dansa flamenca, i Patricia Guerrero, Premi Nacional de Dansa (2021) i directora del Ballet Flamenco d’Andalusia. Els bailaores s’acompanyaran per la guitarra de Fran Vinuesa i el cante de Sandra Carrasco i Ismael de la Rosa en aquest espectacle que ha obtingut els premis de La crítica i del Públic del Festival de Jerez d’enguany. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario