miércoles, 30 de septiembre de 2015

Entrevistem a Txaplankat

“Txaplankat”:
La banda neix al març de 2012, de la mà del Martí i Laura. A poc a poc busquen els músics necessaris per completar la formació actual. Es dediquen durant dos anys a versionar els principals grups de reggae i ska, tant nacionals com internacionals. Fan prop de 30 concerts arreu del territori català, guanyant experiència i donant forma al seu propi estil. El gener del 2015 la banda entra a l’estudi per enregistrar el seu primer projecte, ALBA. Actualment la banda prepara la gira de presentació d’ALBA. Renoven completament el directe, combinant temes propis amb versions portades al seu estil.


1. Com us vau iniciar en el món de la música i quina es o era la teva motivació?
Tots els membres del grup portem estudiant música i tocant instruments des de petits. Alguns ens coneixíem abans de començar amb el grup. Vam escollir la música com qui escull qualsevol activitat però a mesura que et fas gran i ets més conscient i veus que tocar un instrument t’agrada, el que vols és tocar cada cop millor, passar-ho bé i ser escoltat.

2. Com es crear el projecte “Txaplankat”? D’on surt aquest nom? Qui formeu aquest grup i quins grups havíeu tingut anteriorment? Com ha anat evolucionant al llarg del temps?
Txaplankat el creen la Laura i el Martí. Ells dos es coneixen des de petits i un dia van tenir la idea de provar de muntar un grup de reggae. A partir d’aquí van buscar els músics que els faltaven per completar la formació. Alguns ja els coneixien i d’altres no. El nom significa ‘mossegada’ en un dialecte de l’àsia occidental. Pel que fa a nosaltres, alguns havíem tingut algun altre grup, més informal, amb amics de l’institut o a la mateixa escola de música on alguns estudiàvem.

3. Quins mitjans, col.laboradors heu tingut per gravar el disc? Com us he promocionat com a grup?
Abans de gravar el EP ALBA, ja portàvem un any i mig corrent amunt i avall fent bolos. Això ens va permetre fer una mica de calaix i poder gravar l’EP. Un cop enllestida, la promoció la vam basar en el boca a boca i enviar-la a diferents llocs on creiem que podria tenir repercussió; concursos, revistes, webs, productores, contactes etc.

4. Que se sent al participar al premi Sona9 i arribar ha estar classificat?
No ens ho esperàvem. Hi havia un munt de propostes sobre la taula i que estiguéssim entre els 18 seleccionats va ser una sorpresa molt gran. Carregats de modèstia, ens enorgullim molt de participar en l’edició del 2015 del concurs de bandes més important de Catalunya, d’on han sortit o participat grups de primera divisió.

5. Com us veieu  dintre del panorama de la música catalana?
 Una pedra molt petita enmig d’una tempesta de sorra al Desert del Sàhara.

6. Com definiríeu la teva música?
No ho sabem. Ens agrada molt cuidar les lletres. Expliquem històries amb principi i final que amaguen metàfores vinculades al temps que vivim. Com ho fem sobre una base reggae, hem batejat la nostra música com reggae-folk (amb el permís dels fans del reggae i els fans del folk).

7. Com us plantegeu els propers concerts? On us podrem veure?
Tenim moltes ganes de pujar als escenaris i defensar els nostres temes. Aquest agost en tenim tres i el setembre un. Tocarem el dia 13 a Mollet del Vallès, el dia 17 a les Festes de Gràcia, el 21 a un poble del Baix Penedès que es diu Masarbonès i el dia 6 de setembre a les Festes de Sant Adrià del Besós. Esperem confirmar més dates properament.

8. Quin ha sigut el vostre millor concert com a músics i espectador?
Sempre recordarem el 7 de novembre del 2013 quan vam tocar a la FM de la UAB. Estava ple de gent, tothom va respondre molt bé i les condicions tècniques eren fantàstiques. També estem molt contents dels dos concerts que vam fer aquest any per la revetlla de Sant Joan, a Sant Andreu i a l’Eixample Esquerra. Cada cop gaudim més sobre l’escenari.

9. Quines són les vostres influencies musicals?
Molt variades. Cada membre del grup té el seu propi ventall musical. Traiem idees des de temes de jazz, de dub, de rock, de pop i, naturalment, del reggae més pur.

10. Quina es la teva última descoberta musical emergent?
Arrel del Sona 9 hem conegut a altres participants. Ens agrada molt la proposta d’Est Oest, per exemple, i també de Roba Estesa o Vol Menor. Hi ha grups emergents que ho fan realment bé. Quanta més música escoltes i més variada, més exigent et tornes. I és una mica el que ens ha passat. Quan escoltem a algun grup ens preguntem: què aporten de nou? I és la mateixa pregunta que ens fem cada cop que hem d’assajar.

11. Un lloc on us agradaria tocar?
On la gent vagi per escoltar-nos.

12. Que aconsellaries a un grup emergent que comença ara amb el seu projecte musical?
Ui! Massa agosarat donar consells a altres grups. Però, personalment, que es plantegin què volen fer i que estigui disposats a dedicar-hi molt temps. 

13. Què és el que us  apassiona de la música?

La seva infinitat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario