viernes, 7 de mayo de 2021

Els gallecs Ailá ens presenta el primer disc "De hacer fiesta y bailar"


El grup Ailá llança el seu primer treball amb la intenció “de hacer fiesta y bailar”

El grup se suma al panorama musical gallec per dotar la tradició oral de sonoritats modernes a través de les músiques festives

El nou grup gallec Ailá, el treball es basa en els cants de transmissió oral a Galícia, presenta el 26 d'abril el seu primer disc, que porta el nom de el grup, amb un repertori basat en la investigació de nombrosos arxius sonors que han dotat de arranjaments i ritmes moderns.

Amb aquest treball, Ailá ofereix una proposta musical festiva, molt cuidada i minuciosa, que dóna compte de l'immens patrimoni vinculat a el cant i dansa tradicional. El disc conté cançons com 'Muiñeira de Frades' o 'De Lusada'. En aquest primer àlbum han comptat amb la col·laboració de tocadors de referència i instruments a recuperar, com la gaita de tortell.

El quartet està format per Ángela Carou, Abel  Gañete,  Manuele Pardo y Xan Pampín (Radio Cos, Banda das Crechas). El grup va representar a Galícia al festival Celtic Connection 2020 i van ser premiats al Festival Interritmos 2020.

El nom d'Ailá és una emoció feta paraula. Com el nom de el grup, i ara del seu primer disc, és un neologisme que fa referència a una reducció semàntica de el cant d'alegria i diversió, 'Ailalelo ailalá', que tant s'usa en el folklore tradicional.

Amb el seu treball Ailá procura apropar el públic l'essència més profunda de la música tradicional a Galícia. "El cant i el ball tradicionals van tenir una funció vertebradora en la vida de la comunitat gallega. En elles, la dansa i la diversió, els moments més lúdics, van ocupar un paper fonamental i creiem que cada generació ha de recrear i revitalitzar aquestes músiques, perquè pervisquin. Amb Aila volem fer festa, fer ballar ", assenyalen els membres de la banda, que procedeixen de diverses agrupacions folklòriques i xarangues gallegues.

El nou projecte musical, forjat en les nits de festa a Casa das Crechas, pretén difondre la vessant festiva de la dansa i el cant tradicional, per arribar a les noves generacions.

Ailá és una proposta festiva, acurada i minuciosa, que dóna bon compte de l'immens patrimoni vinculat a el cant i dansa tradicional de Galícia. 



No hay comentarios:

Publicar un comentario