miércoles, 22 de septiembre de 2021

Entrevista a Jamaleonics

A Jamaleònics el va parir el jazz, es va criar amb el funk i el blues i segueix madurant amb el ska, el balkan, el reggae i el punk. El formen vuit components: un quartet de saxos, baix, guitarra, teclat i bateria. Són diversió sobre de l'escenari, alegria, improvisació i bon rotllo. Són pau, guerra, salts, balls dels bons i pogos dels que no fan mal. Tot això és Jamaleònics. La seva trajectòria comença el 2013 a Sagunt, després de finalitzar els estudis al Conservatori de la localitat, i des de llavors han anat evolucionant en un constant aprenentatge fins a trobar el seu propi estil. Al gener de 2019 van treure el seu primer EP de nom homònim, on es consoliden com a grup en un estil que han anomenat "música negra mediterrània". Fins a l'actualitat han participat en diferents esdeveniments i festivals locals com: Raconets o Ressona a Sagunt i en festivals internacionals com el Rototom Sunsplash i el Iboga Summer Festival en les edicions de 2019. Han sonat en sales de València com Black Note, Magazine Club, Wah-wah, La Perill, Agora Club, 16 Tones, entre d'altres i han tocat amb grups de renom com Candela Roots, Iseo and Dodosound & The Mousehunters, Green Valley, The Uppertones i Els de Marras. Actualment es troben ultimant el que serà el seu primer Llarga Durada, "Multituds Subalternes", treball que veurà la llum l'1 d'octubre d'aquest any.

MEMBRES

Arnau Centelles, bateria, percussió i veus

Víctor Sánchez, Baix i veus

Daniel Trujillo, Saxo Baríton i veus

Javier García, Saxo Tenor, Veus i percussió

Sara Pacheco, Saxo Alt i veus

Ximo González, teclats

Manuel Gómez, Saxo Alt i veus

Pedro José Ponce, Guitarra


1. Com us vau iniciar en el món de la música i quina es o era la teva motivació?

Vam tenir la sort de conèixer-nos al conservatori de Sagunt, mentre estudiàvem el grau mitjà de música. Quan cinc dels integrants del grup vam haver de preparar un bolo per a una boda on tocavem música de big band, vam tindre clar que volíem continuar provant a tocar música de big band, jazz, etc.

2. Com es crear el vostre projecte ? Qui formeu aquest grup i quins grups havíeu tingut anteriorment? Com ha anat evolucionant al llarg del temps?

El nostre projectees va començar a gestar al 2015 quan, seguint amb la idea de tocar estàndards de jazz, música de big band i algun temeta de funk, establírem la formació inicial, que consistia en 4 saxos i un bateria. Prompte es va afegir un baixista, que tocava amb el bateria en un projecte paral·lel anomenat Deleite, una banda de rock del Port de Sagunt. La formació va anar evolucionant fins a arribara tindre teclats i guitarra elèctrica. També han anat canviant els membres fins a la formació actual:

                   Arnau Centelles (Deleite): bateria

                   Sara Pacheco (Street Five): saxo soprano

                   Manuel Gómez (Fent la mà, Street Five): saxo alt

                   Javier García (Street Five): saxo tenor

                   Daniel Trujillo (Fantuka, Street Five): saxo baríton

                   Pedro Ponce (Acid Cookies): guitarra elèctrica

                   Victor Sánchez (Deleite, Sexy Sugar): baix elèctric

                   Ximo González (Fantuka, La fulla kaduka, Street Five): teclats

Realment el gran canvi va arribar al 2017 quan  decidírem començar a fer la nostra pròpia música i deixar de fer versions. Ens centràrem en els estils que més ens agradaven com el funk, el reggae, el ska, el balkan, també el rock o el punk... i aquests han sigut els estils sobre els quals ens hem mogut i hem creat la nostra música fins ara.

3. Quins mitjans, col.laboradors heu tingut per gravar la vostra música? Com us he promocionat com a grup?

Ara mateix contem amb un EP que llançàrem al 2019 i que es va gravar als estudis Elefante de València. El disc va ser totalment autoproduït i, per sort, la promoció que vam tindre van ser els dèsset o divuit 'bolos' que férem durant l’any, fet que pensem que per un EP de presentació no està gens malament.Uns quants els organitzarem nosaltres, com per exemple el xicotet festival que muntàrem amb Radio Rude i Escarlates, el Black Chocolate Fest, que esperem poder-lo repetir si la situació millora. Però també ens contactaren per tocar al Rototom, als Concerts de Vivers, al MUV... i vam guanyar el concurs de bandes del Iboga Summer Fest.

El proper mes de setembre, en concret el dia 30, eixirà el nostre primer LP, anomenat “Multitud Subalterna”. Aquest projecte ha sigut molt més complicat, perquè hem volgut anar un pas més enllàrespecte a qualitat musical i de material i promoció. Hem gravat el disc amb el nostre tècnic de so al seu estudi, Somestudio,a València. Hem contat amb l’artwork de Vander, un videoclip a càrrec de Vik i Clara i un altre de Travel Ownway. També treballem amb Pigmalion Ediciones, que s'encarreguen de les xarxes socials, tan importants en l'actualitat.

4. Que se sent al participar al premi Sona9 i arribar a ser finalista?

Sentim que la nostra música pot tindre ja un nivell de qualitat que fa que mitjans i jurats especialitzats es fixen en nosaltres. El fet que haguem estat escollits entre tantes propostes és increïble.

5. Com us veieu  dintre del panorama de la música catalana? Com es el panorama musical a Barcelona?

Suposem que ens podem posar l'etiqueta d'artista emergent, però eixir d’aquest nivell i estar un poc més amunt és difícil. Ací a València, amb tot el tema de la pandèmia, hem vist que sols hi ha uns quants escollits que estan tocant amb més o menys normalitat, la restanomés cosetes puntuals que anem aconseguint o autoprogramant. I pensem que és la realitat del circuit, sols que amb la pandèmia s’ha accentuat.

6. Com definiríeu la vostra música?

Fem el que ens agrada sense aferrar-nos a un estil fixe, però ens movem al voltant de les músiques d'arrels negres. De fet, ens agrada dir que fem música negra mediterrània, tot i que prou modernitzada. Amb això, i quasi sempre pensant que volem fer música per passar-ho bé, estar de festa i moure el cos, fem la nostra música.

7. Com us plantegeu els propers concerts? On us podrem veure?

Ara mateix sols tenim programada la presentació del nostre següent single i videoclip, el 10 de setembre al Puig de Santamaria, on tocarem alguns temes del nou disc. Presentem el tema “No pare”, un tema d’estil balkan però inspirat en un tema de folklore valencià, en el qual ha volgut col·laborar amb nosaltresPep Gimeno “el botifarra”.

8. Quin ha sigut el vostre millor concert com a músics i espectador?

Sens dubte el millor és el que vam fer al Iboga Summer Festival quan guanyàrem el concurs de bandes. Dissabte a les tres del matí després de Doctor Prats amb tot ple i un gran escenari, cosa que, clar, per a nosaltres no és la normalitat.

Com a espectadors supose que cada membre del grup tindrà el seu guardat al cap, personalment puc dir que els que m'hansemblat més impressionants han estat els concerts d'ACDC o el de Roger Waters, però guarde molts bons records de veure en petit comitè als Ofunkillo o a la NYJSE.

 

9. Quines són les vostres influencies musicals?

En tenim moltes perquè cada un és d’un pare i una mare, però coincidim sobretot en la New York Jazz Ska Emsemble i els Snarky Puppy, referents per a tots nosaltres.

10. Quina es la vostra última descoberta musical emergent?

Ens agrada escoltar grups d’ací del territori que són amics i no tant, com els Ainda Nao, Yo Diablo, la Balkan Paradise Orchestra, Funkiwis, els companys de Ding Dong System amb qui hem coincidit al Sona9...

11. Un lloc on us agradaria tocar?

Ara mateix somiem un poc amb escenaris grans en festivals, però fora d’això també ens agradaria visitar ciutats com la veïna Barcelona, Madrid o Bilbao, Donosti…

12. Que aconsellarieu a un grup emergent que comença ara amb el seu projecte musical?

Paciència sobretot, i encara que per a molts grups és un rotllo perquè molts no estem acostumats a aquestes coses, s'ha de tenir en compte el paper de les xarxes socials i la promoció. És una llàstimahaverde dedicar tant de temps a això en lloc de composar, però és el temps que ens ha tocat viure.

13. Què és el que us  apassiona de la música?

Sense cap dubte, que podem transmetre i fer sentir tot allò que ens proposem.

 


No hay comentarios:

Publicar un comentario