lunes, 9 de octubre de 2023

Solk ens presenten "Els marges de l'oblit" del disc "La llera dels dies"

Desprès de presentar-nos "Absència" al juny, ara els membres del grup Solk publiquen un altre avançament del seu segon àlbum, que veurà la llum el 27 d'octubre.

La cançó es diu "Els marges de l'oblit" i amb ella fan memòria al voltant dels patiments que es van viure i encara configuren el present als pobles de muntanya del Maestrat i els Ports durant la Guerra Civil que en aquelles contrades no va finalitzar amb la victòria del colpista general Franco.

Solk és un grup de les terres de l'Ebre i del Maestrat els components del qual viuen escampats entre Reus, Tortosa i Vinaròs. Des de la música es dediquen a cercar les arrels territorials de diversa forma, tant mitjançant cançons antigues, com recuperant vells instruments, però també a través de la poesia i fins i tot buscant un passat més proper a través de la recuperació de la memòria històrica.

Alguns dels seus membres surten de l'ESMUC, el Liceu o el Taller de Musics i han participat amb projectes de Miquel Gil, Carles Santos, Pep Gimeno "Botifarra" o Pepet i Marieta. Amb el seu primer disc "Herència" van ser finalistes als Premis Ovidi de la música en valencià del 2017 com a Grup revelació i Millor disc folk i l'any després van quedar finalistes als Premis Enderrock del 2018 com a millor disc i millor cançó folk.

"Els marges de l'oblit" forma part de la trilogia La llera dels dies,  que tracta el tema de la memòria i que alhora formarà part del proper treball de Solk, Nus, un llibre-cd que sortirà el 27 d'octubre amb un total de 10 cançons.

La lletra ens situa en un lloc rural on no cal fer memòria per a fer memòria històrica, ja que aquest record és molt actual, perquè encara se senten les conseqüències de la sublevació militar que va derivar en la Guerra Civil Espanyola. Com a diferents llocs del món rural, ací la lluita es va allargar anys i anys amb l'existència de la guerrilla antifranquista i la repressió consegüent, la qual van patir especialment la població dels masos.

Aquest vídeo ha estat filmat en un d'aquests escenaris, al poble de Vallibona, a la Tinença de Benifassà, província de Castelló. Ha estat dirigit i realitzat per Vicent Llençà i David Segarra, reconeguts documentalistes de València, que han treballat amb grups com Auxili o Xavi Sarrià entre d'altres.

No hay comentarios:

Publicar un comentario