viernes, 2 de agosto de 2024

Triulet i Lògic ens presenten disc "A Misses Dites"

Triulet és un grup de música instrumental avesat a la col·laboració amb altres propostes, com ara la dansa, la poesia o les arts visuals. Gerard Rosich i Miquel Ferrés han compost diverses obres amb l’ajuda de Nicolas Bernard, Nacho Lois i Felip Martí-Jufresa. Els seus dos primers repertoris instrumentals, àridmètric (2009) i astupèndur (2015), van ressonar en forma de poesia musicada en els dos enregistraments posteriors. El primer al servei del text poètic que han realitzat juntament amb Gerard Horta (Balada de l’Holandès Errant) i el segon amb Enric Casasses (Tira-li l’alè). Al 2023 van publicar el seu tercer treball instrumental trance&dance. Amb aquest disc, Triulet inicia un gir respecte als seus discs anteriors que ara consolida amb la publicació del seu quart treball instrumental, A misses dites.

Sorgit fruit de la pandèmia i del consegüent aïllament social, el disc apareix com una amalgama de peces curtes i llargues relligades totes elles per l’absència de la bateria i pel suport digital emprat tant en la creació com en l’edició, fet que no s’ha buscat dissimular, sinó més aviat exagerar.

La idea central que vertebra els 15 temes de l’A misses dites parteix de la referència al refranyer català com a motiu conductor, a tall de nexe entre temes tan dispars com el seriós Virolai triuletià o el còmic Tota la carn a la Graella o Al cul està la mel, i serveix per invocar la riquesa i varietat estilística del disc. A misses dites explota tant les referències cultes com les populars i barreja experimentalment diferents gèneres musicals i sonoritats. Des de temes més fílmics (Triler, Si no vols caldo pren dues tasses) fins a solos o trios de guitarra a lo contemporani (Fer-se trampes al solitari; Soc un sac de mal profit) es passa a d’altres més fidels al cànon truletià (Horitzons, Xic, Tant tens tant vals). En altres moments, els gèneres apareixen per anar desfent-se estructuralment com a Fuig del foc o Xino-xano i en d’altres es recorre a ambients foscos com La mort és sorda o No tens ni cap ni peus. En definitiva, A misses dites pretén ser un pas més en el desenvolupament de l’estil de Triulet, incorporant noves formes musicals, sonoritats i mètodes fins ara mai explorats.

No hay comentarios:

Publicar un comentario